Miris dima, mesa i belog luka u selu Tešica kraj Aleksinca. U šerpama vrsnih kulinara krčkao se červiš, jelo koje je pomalo i zaboravljeno, a nekima i potpuno nepoznato.
„Sve treba da bude belo – belo brašno, beo luk, bela mast, belo meso i potrebna je naravno ljubav, kaže jedna učesnica“.
Neki su upravo na Červišijadi u Tešici naučili recept za ovo jelo. Među njima i članovi Udruženje Makedonaca „Vardar“.
„Mi smo od samog početka menifestacije tu, prvi put smo tada čuli za červiš, a sada smo usavršili tehniku pripreme. To se ovde servira kao predjelo, slično je ajmokacu, samo gušće“, kaže Zorica Petruševski iz ovog Udruženja.
Červišijada se organizuje sedmu godinu zaredom.
Na kraju druženja nije izostala ni degustacija červiša. A, bilo je dozvoljeno kuvanje i nekog drugog specijaliteta. Sem takmičarskog dela, održane su u Dečje sportske igre, a nastupila su i Kulturno umetnička društva iz Tešice i okolnih sela.
***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Opštine Aleksinac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

