Beli luk, bundeva i još nekoliko saveznika za imunitet (VIDEO)

Redakcija
3 Min Read
Foto: Pixabay

Semenke bundeve i suncokreta, ali i svakako beli luk i kupus u borbi protiv virusa  – sve to bi trebalo da uvrstimo u ishranu tokom jeseni i zime, ne bismo li ojačali imunitet. Dani su kraći, manjak je sunčeve svetlosti i zato ključno unositi vitamine, minerale i zdrave masti, kaže nutricionista Dejan Stepanović.

Promena vremena – promena režima ishrane. Tokom hladnijih dana organizam skladišti energiju koja će mu trebati za zimske dane, tako i ishrana mora da bude prilagođena.

„Tek je počela jesen, još uvek imamo obilje svežeg sezonskog voća i povrća, tako da bi prvenstveno to trebalo koristiti u ishrani i da počnemo da radimo na jačanju imuniteta, jer već počinju i respiratorne infekcije, koje su sezonske i karakteristične su najviše za jesen i zimu“, kaže Stepanović. 

Foto: Pixabay

Da li je najbolji saveznik u tome beli luk?

„To je tačno. Uvek je, naravno, bolja domaća varijanta. Imamo i kineski beli luk, koji, naravno, ima potpuno drugačija svojstva u poređenju sa domaćim belim lukom“, kaže nutricionista Stepanović. 

Kaže da se u ovom periodu javlja takozvani jesenji umor, s obzirom na to da se organizam smiruje, dani su kraći, manje je sunčeve svetlosti i sve to, dodaje, utiče na lučenje hormona:

„Na primer, povećava se lučenje melatonina, koji nas uspavljuje, a smanjuje se lučenje serotonina, hormona sreće. Zbog toga je važno da konzumiramo hranu koja ne opterećuje organizam, koja sadrži minerale, vitamine, proteine i zdrave masti. Nažalost, mnoge namirnice koje su vrlo korisne često zanemarujemo u ishrani. Na primer, bundeva, koja je izvor brojnih vitamina i minerala, koristi se uglavnom tokom Božića ili Badnje večeri, a trebalo bi da je koristimo mnogo češće. Bundeva se može pripremiti na razne načine, od čorbi, pa do pečene bundeve. Takođe, važno je unositi zdravih masti, kao što su omega-3 masne kiseline, koje su esencijalne za rad mozga. Trebalo bi da obratimo pažnju i na unos vitamina D, jer ako nismo dovoljno provodili vremena na suncu tokom leta, postoji velika verovatnoća da imamo deficit vitamina D“.

U tom slučaju je, kaže, potrebno nadoknaditi vitamin D suplementima i hranom. Preporuka su i supe, čorbe, čajevi, ali i kupus u fermentisanom obliku jer tada ima veću nutritivnu vrednost. Zatim semenke bundeve i suncokreta kao riznica minerala i zdravih masti, kao i dunje i mušmule od sezonskog voća.

 

Share This Article