Može li hrana u gradu meraka da bude zdrava? (VIDEO)

Redakcija
3 Min Read

Merak na zdrav način – niški učenici spremili zdrav ketering

„Može li hrana u gradu meraka da bude zdrava? Učenici i nastavnici Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu na  Svetski dan hrane su dokazali da može i da omiljena jela, poput pice, mogu biti ukusna i nutritivno bogata kada se pripremaju od integralnog testai  i svežeg povrća. Na ovaj način učenici ove škole promovišu i zdrave stil života i potvrđuju da su kuvari, kao deficitarno zanimanje, danas traženi i dobro plaćeni u ugostiteljstvu i turizmu.

ZDRAVA HRANA MOŽE BITI I MERAK!

Za samo nekoliko sati više od 20 učenika i nastavnika Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu na praktičnoj nastavi pripremilo je zdrav ketering, a povodom Svetskog dana hrane. To je pravi izazov u gradu meraka, poznatom po dobrom piću i hrani.

„Ovo je pizza od povrća i integralnog testa – sa plavim patlidžanom, paradajzom, maslinama i kukuruzom. U odnosu na standardnu, i dalje je ukusna, a mnogo zdravija.“

Na ovoj školskoj trpezi zdravih slaniša ali i slatkiša ima na pretek.

“Imamo razne salate, kanapee, ali i čizkejk od limuna sa manje šećera”, objašnjava učenik III razreda Ugostiteljsko-turističke škole Milije Blagojević.

„Moguće je napraviti ukusnu hranu od kvalitetnih namernica i u Nišu je to i te kako moguće“, dodaje Ksenija Ljikić učenica III razreda Ugostiteljsko-turističke škole.

 A da je stvarno tako potvrdili su učenici drugih smerova ove škole koji su bili u ulozi degustatora i pravih ocenjivača zdravih zalogaja. Kako kažu, dopada im se sve što su njihovi vršnjaci spremili.

Ugostiteljsko-turistička škola u Nišu školuje učenike za deficitarna zanimanja, a interesovanje raste svake godine. Većina učenika tokom školovanja može da se zaposli i dobro zaradi, a mnogi maštaju i o preduzetničkoj karijeri, kaže direktorka ove škole Dragana Minčić. 

Mnogi kuvari iz Srbije tokom letnjih sezona odlaze na Jadransko primorje, gde mogu da zarade i do 3.000 evra mesečno. Najtraženije destinacije su Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, a obezbeđeni smeštaj i hrana znače da je zarada „čista“, dodaje nastavnik kuvarstva i poslastičarstva Ugostiteljsko-turističke škole Niš.

 

Share This Article