Aktiv poslastičara na nivou Srbije pokrenuo je inicijativu da se uvede četvrti stepen obrazovanja za ovo traženo zanimanje, koje trenutno postoji samo sa trogodišnjim programom. Iz Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu kažu da je Ministarstvu prosvete upućen predlog da se novi stepen usmeri na dekoraciju i umetničke tehnike, jer su te veštine sve traženije i predstavljaju veliku motivaciju za učenike.
Niška škola, koja sada izvodi i prvu generaciju smera hotelijersko-restoraterski tehničar, potvrđuje da ugostiteljska zanimanja ponovo dobijaju na značaju, a uz to su i dobro plaćena kako u Srbiji tako i u inostranstvu.
POSLASTIČARI SRBIJE POKREĆU INICIJATIVU ZA ČETVRTI STEPEN OBRAZOVANJA
U Ugostiteljsko-turističkoj školi u Nišu vlada veliko interesovanje za upis u smerove iz oblasti ugostiteljstva i turizma, a posebno za kuvare i poslastičare. Ova škola trenutno ima šest odeljenja po 28 učenika, a, kako kažu iz uprave, „traži se mesto više“.
Zanimanje poslastičara u Nišu posebno je na ceni, iako je u Srbiji mali broj škola koje obrazuju učenike za taj poziv — najbliža sledeća škola sa ovim smerom nalazi se u Leskovcu.
Iz škole ističu da je poslastičarstvo prepoznato kao deficitarno zanimanje i da je aktiv poslastičarstva na nivou Srbije pokrenuo inicijativu za uvođenje četvrtog stepena obrazovanja, jer sada postoji samo trogodišnji smer.
„Uputili smo dopis Ministarstvu prosvete sa predlogom da se uvede četvrti stepen za poslastičare, sa akcentom na dekoraciju i umetničke tehnike u izradi kolača i torti, jer je reč o sve traženijim i kreativnim veštinama koje odlično motivišu učenike“, kaže nastavnik kuvarstva i poslastičarstva
Pored tradicionalnih ugostiteljskih profila, škola se može pohvaliti i novim smerom – restaurator u hotelijerstvu, čija je prva generacija učenika upravo završila školovanje, što dodatno potvrđuje rastuću potrebu tržišta rada za kadrovima u oblasti turizma i ugostiteljstva.
