Ni kiša nije pokvarila raspoloženje učesnika druge Ajvarijade koju je kod Beogradske kapije organizovalo Udruženje „Višnja“ iz Niša. Deset ekipa iz različitih krajeva Srbije nadmetalo se u pripremi ovog omiljenog jesenjeg specijaliteta – od tradicionalnih receptura do modernih varijanti sa prahom od šitaka.
Kako kažu majstori, pravi ajvar je onaj od dobre paprike, mleven ili cepkan. Pojedini proizvođači mogu se pohvaliti da njihov ajvar stiže i na predsedničku trpezu – prošlogodišnja pobednica iz Brusa upravo je ponosna na to što njen ajvar jede i predsednik Srbije.

Druga Ajvarijada u Nišu – čuva se recept, a rađa nove ukuse
Na Beogradskoj kapiji širio se miris pečenih paprika i začina. Druga Ajvarijada u organizaciji Udruženja „Višnja“ okupila je deset ekipa iz Srbije, od Niša do Brusa.
“Svi takmičari imaju dobru kvalitetnu paprika koju smo nabavili da svi imaju istu, njihov oje samo da je pripreme i stave svoje tajne začine”, kaže Maja Sević iz „Udruženja „Višnja“ Niš.
Cilj manifestacije je da se sačuvaju stari recepti i tradicija pripreme ajvara, ali i da se pokažu novi ukusi i ideje. Na stolu su se našle razne varijante – od klasičnih do onih sa prahom od šitaka koje priprema poljoprivredno gazdinstvo u Dimitrovgradu. Tu su bili i proizvođači ajvara koji svoje proizvode prodaju na raznim sajmovima. 
Prošlogodišnja pobednica stigla je iz Brusa, a njen ajvar, se proizvodi u selu Igroš kod Brusa. Sprema ga na šporetima na drva po tradicionalnoj recepturi.
“Moj ajvar je probao i predsednik Srbije”, kaže Jelena Malićanin proizvođač ajvara „Naša bajka“
Učesnici kažu da, iako tegla domaćeg ajvara danas košta i do 900 dinara, svaka prava kuća mora da je ima na zimskoj trpezi – naročito u vreme slava.
***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
