Advokati i dalje u štrajku

ADVOKATI I DALJE STRAJKUJU.mpg_snapshot_00.03_[2014.09.26_15.23.01]Svi advokati koji žele, mogli su danas da počnu da rade bez straha od gubljenja licence za rad. Tako je bar tvrdio ministar prave. Ali, ipak, nisu! U niškom Sudu kažu da ni danas nije održano ni jedno ročište. Štrajk advokata i Niša, ali i u Srbije se nastavlja, iako je Vlada Srbije juče stavila van snage uputstvo Advokatske komore Srbije za koje ministar Nikola Selaković tvrdi da je protivustavno.

Predsednik Advokatske zajednice Niša i štrajkačkog odbora Gordan Pantić, kaže da su sve odluke Advokatske komore Srbije od 13. septembra i dalje na pravnoj snazi.

Obavestili smo već sve sudove kao i policiju i oni znaju da smo i dalje u štrajku, i tako će i ostati dok svi naši zahtevi ne budu ispunjeni,kaže predsednik Advokatske zajednice Niša i štrajkačkog odbora, Gordan Pantić.

PR niškog suda Tamara Cvetanović kaže da od jutros nije održano ni jedno sudjenje. A predsednik štrajkačkog odbora tvrdi da su ispred sudova postavili dežurne koji kontrolišu da li svi advokati poštuju odluku o štrajku. Pantić naglašava da su odluke Advokatske komore obavezujuće za sve kolege. Bez obzira na to šta kaže ministar pravde.

Postoji nešto što se zove kodeks. Mi imamo i disciplinsku komisiju koja će odlučiti šta će da se radi sa onim kolegama, koji eventualno ne budu poštovali odluku Komore, ističe Pantić.

Štrajk advokata započeo je 17. septembra. Advokati traže izmenu zakona o javnim beležnicima, vraćanje poreza na nivo iz 2013. godine, kao i smenu minsitra pravde Nikole Selakovića.

[mom_video type=”youtube” id=”YErgYGF7O7g”]