Advokati ispred Palate pravde

ADVOKATI STRAJK.mpg_snapshot_00.03_[2014.09.30_17.49.07]Štrajk advokata se iz kancelarija seli pred sudove. Protest je zakazan za sutra, u 13 sati ispred Palate pravde. Advokati Niša kažu da će im se u protestu priključiti i kolege iz regiona. Niški i advokati iz cele Srbije započeli su štrajk sredinom septembra. Traže izmenu zakona o javnim beležnicima, vraćanje poreza na nivo iz 2013. godine i smenu minsitra pravde Nikole Selakovića. A zbog štrajka, paralisan je rad sudstva – zakazana ročušta se svaki dan odlažu.

Niški advokati sutra izlaze pred palatu pravde.

Pridržiće nam se kolege iz celog regiona. To je još jedan način da skrenemo pažnju na naše zahteve,kaže Brankica Orlović, predsednik Advokatske komore Niša.

Lavinu nezadovoljstva i generalni štrajk advokta isprovociran je donošenjem seta zakona kojima je uvedena notarska služba u pravni sistem države. Notari sada imaju ekskluzivno pravo na neke poslove, poput zaključivanja ugovora o kupoprodaji nekretnina. Time su advokati ostali bez dela posla, ali i zarade. Ministar pravde, čiju smenu između ostalog traže advokati, tvrdi da iza svega stoje i drugi, razlozi.

Nekom izgleda odgovara da širi dezinformacije. Neko se očigledno žestoko plaši hapšenja, tvrdi ministar pravde Nikola Selaković.

Štrajk advokata započeo je 17, septembra. Iakoje Vlada Srbije stavila van snage Uputsvo Advokatske komore Srbije kojim se advokatima preti I dsciplinskim merima, poput oduzimanja licence za rad, u slučaju da prekrše pravila štrajka, u NIšu ni posle toga nije održano nijedno zakazano ročište.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com