Advokati nastavljaju štrajk, ministar upozorava

ADVOKATIUprkos upozorenju ministarstva, advokati i dalje ne rade, nezadovoljni prvenstveno ovlašćenjima koja su data javnim notarima. Ministar pravde zatvorio je vrata za dalje pregovore, tako da će se obratiti Vladi Srbije, premijeru i međunarodnim institucijama, izjavila je za TV Zona plus predsednica advokatske komore Niša Brankica Orlović.

Komplikuje se situacija sa protestom advokata, koji je započet 17. septembra. Nakon neuspešnih pregovora, na red su došli dopisi iz ministarstva i odgovori advokatskih tela.

Ministar Nikola Selaković, između ostalog, pozvao je Advokatsku komore Srbije da stavi van snage Uputstvo po kom advokati moraju da štajkuju pod pretnjom disciplinskih sankcija i isključenja iz advokature. Selaković podseća i na Ustavna prava okrivljenih na branioca u krivičnom postupku.

Advokatska komora Srbije odgovara dopisom u kojem navode ministra ocenjuje kao „ultimatum sa pozicija sile izvršne vlasti“. Od protesta, kažu, ne odustaju, sve do ispunjenja zahteva.

Mi nastavljamo štrajk. Ministarstvo je zatvorilo vrata pregovorima, kaže Brankica Orlović, predsednica Advokatske komore Niša.

Dok advokati traže svoja prava, u sudove ne ulaze, a pretresi koji zahtevaju njihovo prisustvo se odlažu, bez izuzetka.

Više od 8.000 advokata iz cele Srbije obustavilo je rad 17. septembra , zahtevajući da se promene odredbe zakona o uvođenju javnog beležništva, za koje tvrde da ugrožavaju advokatsku profesiju. Obnovljen je i zahtev da se reši pitanje paušalnog poreskog oporezivanja.

Ministarstvo pravde dalo je Advokatskoj komori rok od 48 sati da stavi van snage Uputstvo za postupanje advokata tokom protesta. U suprotnom, predložiće Vladi da doense rešenje kojim se to uputstvo obustavlja i pokrenuće postupak za ocenu njegove ustavnosti i zakonitosti, navodi se u dopisu koji je potpisao ministar Nikola Selaković.

[mom_video type=”youtube” id=”y1VlW-3sxhQ”]

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com