rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge u Nišu Miroljub Marjanović

Novi slučaj afričke kuge divljih svinja zabeležen je i u Nišu, tačnije na lovištu „Nišava“ , kaže za Zonu Plus rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge u Nišu Miroljub Marjanović. Prema njegovim rečima, epidemiološka situacija je pogoršana i sada se preduzimaju sve mere zaštite od širenja zaraze. Prvi koraci su zabrane lova svih vrsta divljači I povećana higijena u seoskim gazdinstvima.

Lovište Nišava od 6. oktobra proglašeno zaraženim područjem jer je tu registrovan novi slučaj afričke kuge divljih svinja, kaže za Zonu Plus rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge u Nišu Miroljub Marjanović.

Nažalost, imamo pogoršanje epidemiološke situacije, na teritoriji samog grada Niša, lovačko udruženje Niš, lovište Nišava, u području prema Pirotu, gde imamo već pojavu afričke kuge svinja, pojavio se slučaj i u lovištu Nišava. Preduzimaju se sada najnovije mere da bi se sprečilo dalje širenje bolesti na poulaciju domaćih svinja, kaže Marjanović.

A lovačka udruženja treba da preduzmu sve mere zaštite od daljeg širenja zaraze afričke kuge.

Afrička kuga divljih svinja je samo jedan od bolesti koje potiču sa afričkog kontintenta. Ljudi ne mogu da se zaraze, ali mogu biti prenosioci, bilo preko garderobe, obuće, bilo putem hrane svinjskog porekla. Afrička kuga je bolest koja polako napreduje, a prema nekim ruskim prognozama, bolest će jednog dana zahvatiti celu Evropu. Na nama je , kaže Marjanović, da sprečimo dalje širenje, jer vakcine za afričku kugu za sada nema.