TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

A BE NIŠ Današnje vesti Društvo PROJEKTI 2023 RAPORT 018 Udarne

AJVAR NA KAŠIČICU (VIDEO)

Iako se bliži sezona pravljenja zimnica, povrće i voće na kvantaškoj i zelenoj pijaci je i dalje prema oceni građana skupo. Stručnjaci kažu da su protekle oluje učinile da ove godine na tražištu bude manje povrća i voća, što će usloviti da cene na jesen ne padaju značajano. Čak postoji mogućnost da budu i veće. Drugačije rečeno, u avanturu pravljenja ajvara ove godine će se upustiti manje građana i kako kažu praviće manje količine.

Uvek se smatralo da zimnicu pripremaju građani koji su slabije platežne moći koji sebi ne mogu da priušte kupovinu gotove zimnice. Međutim, sada je pitanje da li je domaća zimnica dostupna većini. Na niškoj kvantaškoj pijaci kupaca ima, ali za razliku od ptrehodnih godina kupuju manje količine.

Na pitanje da li će Nišlije ove godine spremati zimnicu kažu sledeće:

 “Ove godine neću ajvar. Razmišljala sam da kupim cveklu jer je zdravije i jeftinije i malo šargarepu za vitamnsku.

“Da li biste kupili gotov ajvar, je li skup? Meni jeste”

“Mislim da su cene na prošlogdišnjem nivou, ali platežna moć nije ista”

“Ove godine se ne isplati praviti zimnicu, ali mora nešto da se jede. Praviću manje količine, ali gotov ajvar neću da kupim”

“Cene su iste kao prošle godine”

“Krastavac je 50din , paradajz 80 din, paprika 120 din, šargarepa 100 dinara, crni luk i krompir 70 dinara, kupus 50 dinara”

“Paprika je sada od 100 do 120 dinara, ali godina je bila katrastrofalna zbog oluje”

“Možda su ovo sada realne cene s obzirom na to kakav je rod bio koje je nevreme uništilo”

Ove godine prepolovljen je rod luka I paprike. U proseku prethodnih godina u Srbiji je bilo oko 400.000 tona raznog povrća u baštama, a sada će biti između 360.000 i 380.000 tona. U staklenicima još 240.000 tona. To znači da je smanjena ponuda na tržištu, pa cene na jesen neće značajno padati.

“Biće veće cene i za nas bi bilo bolje jer smo mnogo rada i truda uložili”, kaže proizvodđač.

Zimnica ove godine neće baš biti luksuz, ali je svkako skupa sa aspekta domaćina koji ističu da je ajvar pripremljen na tradiconalni način mnogo bolji od kupovnog. U prodavnicima industrijsku zimnicu pazare uglavnom mlađe porodice.

“Nema ništa lepše da se ukrčka, a u prodavnici je kvalitet lele majko”, objašnjava jedan Nišlija.

Za domaćice koje ne žele same da prave zimnicu mogu da naruče domaću iz svih krajeva Srbije. Usluga za čišćenje paprike se naplaćuje 80 dinara za slatku i 120 dinara za ljutu papriku po kilogramu. Minimum za isporuku na kućnu adresu je 10 kilograma. Računica kaže da bi u tom slučaju tegla ajvara od čiste paprike koštala od 900 do 1000 dinara dok se u prodavnicima može naći od 1000 do 1500.

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com