TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo region i Srbija Udarne VESTI

ALEKSIĆ: KOD SRPSKOG OFICIRA 500 PUTA VIŠE OSIROMAŠENOG URANIJUMA (VIDEO)

Kod pukovnika Vojske Jugoslavije Dragana Stojčića utvrđeno je prisustvo  500 puta više osiromašenog uranijuma od normalne vrednosti, čime je, kako tvrdi niški advokat Srđan Aleksić, dokazano da je oboleo od kancera jer je bio na Kosovu i Metohiji u vreme NATO bombardovanja. Veštačenje je urađeno na Institutu u Torinu.

Na slučajevima radi sa kolegama iz Italije. Kaže da je advokat Angelo Fiore Tartalja vezu između radijacije izazvane bombama i kancera dokazao u više od 350 slučajeva obolelih italijanskih NATO vojnika koji su bili u mirovnoj misiji na KIM nakon bombardovanja. Analizu je kao I u slučaju Stojčića radila dr Čeli.

Imamo sudsku praksu u Italiji. Italija je  članica NATO pakta i EU. Potpisnici smo Povelje za zaštitu ljudskih prava u Strazburu. Mi ćemo ovaj postupak da vodimo i do Strazbura. Tražimo da se naši građani jednako tretiraju kao i građani Italije, jer je apsolutno identična stvar.. Mi smo više bili izloženi osiromašenom uranijumu nego italijanski vojnici koji su kasnije došli. Mi i danas imamo osiromašeni uranijum na KiM i jugu Srbije, kaže Aleksić.

Tužbama se od Višeg suda u BG traži da dosudi odštetu na račun NATO od oko 100.000 evra zbog oboljevanja od kancera usled trovanja osiromašenim uranijumom.

Očekujem da će do kraja godine postupak krenuti pred Višim sudom u Beogradu.

Aleksić kaže da mu se do sada obratilo više hiljada Srba ali i Albanaca sa KIM i juga Srbije koji po tom osnovu žele da traže odštetu od NATO-a.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com