ANASTASOV: VEĆI BUDŽET ZA KULTURU ZA 2022. G. (VIDEO)

ANASTASOV: VEĆI BUDŽET ZA KULTURU ZA 2022. G. (VIDEO)

Budžet za kulturu Grada Niša za 2022. godinu je uvećan za oko 80 miliona u odnosu na prošlu godinu. Opera, mjuzikl, predstave i koncerti samo su neke od aktivnosti predviđene za narednu godinu, kaže resorna većnica Adriana Anastasov.

Dodaje da će Grad tražiti od resornog ministarstva veća finansijska sredstva za pojedine festivale, kao što su Nišvil i Filmski susreti.

Za kulturne događaje u Nišu u 2022.g iz gradskog bužeta biće izdvojeno nešto više 989 miliona dinara. Ova cifra je u odnosu na prošlu godinu uvećana za oko 80 miliona.

 

Za narednu godinu budžet je uvećan. Ako pričamo o manifestacijama, negde je povećan, negde smanjen. Gledali smo realizaciju troškova i da ono što je nepotrebno kroz realizacju manifestacija izbacimo, kaže gradska većnica Adriana Anastasov.

 

Gradska većnica kaže da je budžet za ovu godinu u potpunosti realizovan i da su ustanove kulture nastavile sa svojim programima uprkos pandemiji. To potvrđuju brojne premijere, gostovanja, koncerti, predstave, izložbe, kao i nagrade za ustanove kulture, dodaje Anastasov.

TEŠKA “KORONA” GODINA I ZA KULTURU I TURIZAM, ALI BOLJA OD OČEKIVANJA

Godinu 2021. koja je takođe protekla u znaku pandemije covid-19 virusa, uprkos svim merama i zatvaranjima, Anastasov ocenjuje kao uspešnu. Rezultati su pokazali da je ona bila i uspešnija od optimističnih prognoza nakon, takođe zbog kovida, katastrofalne prethodne godine.

Uvek može bolje, ali kada je reč o kulturi i turizmu, ova je godina zaista bila odlična. Svi programi ustanova kulture su realizovani, doduše u malo izmenjenim uslovima i pod određenim epidemiološkim merama. Značajno je povećan i broj onih koji su posetili Niš kao turisti u odnosu na najgoru 2020.godinu. Ipak, 2019. godina bila je do sada najbolja. Nadam se da će 2022. biti još bolja! A razloga za to ima – tu su i nove avio-linije sa niškog aerodroma, planira se otvaranje arheološkog nalazišta Medijana, kaže Anastasov.

“IZUZETNA SARADNJA SA MINISTARSTVOM KULTURE”

Nisville Movie summit_Foto_Ivan_Jovanovic

Grad Niš ima veoma dobru saradnju sa resornim ministrstvom, kada je reč o kulturi i kulturnim manifestacijama koje su od velike važnosti i za kulturni život cele države.

Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa Ministarstvom kulture i informisanja. I to ne samo zbog toga što finansiraju kulturen manifestacije koje se održavaju u Nišu, poput Nišvila, Filmskih susreta (kroz Udruženje filmskiih umetnika Srbije) i drugih, već sa njima sarađujemo i kroz projekte na unapređenju kulture (npr. program “Gradovi u fokusu”, prim.aut.) Lobiraćemo da za 2022.godinu džez festival Nišvil  dobije veća finansijska sredstva od države. To je recept za uspeh kulturnih manifestacija: sinergija Grada, republičkih vlasti i sponzora, kaže Anastastov.

 

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com