Andreja se sprema za Rusiju

Andreja se sprema za Rusiju

ANDREJA I OTAC GORANTamo gde je zakazala država, uskaču humani ljudi, koji prilažu novac za operaciju sedmogodišnje Andreje Stevanović. Andreja je rođena bez kostiju potkolenice, a jedina nada je niz operacija u Rusiji. Dok državni zdravstveni sistem uporno ćuti, donatorima se priključila i pesnikinja iz Beča Aleksandra Obradović Čirkin, koja je i sama prošla pakao nakon teške saobraćajne nesreće pre devet godina. Tri meseca u komi, lekari su joj davali samo tri posto šanse da preživi. Ponovo je naučila da govori i hoda. Završila je fakultet, i, iako u invalidskoj penziji, radi internet marketing. Piše poeziju, a sav prihod od knjige „Eho srca“ donirala je Andreji. Svoju hrabrost i nadu sada prenosi drugima.

Ne postoji ništa važnije od ljudske solidarnosti. Nakon svega što mi se dogodilo, to je moja misija, kaže Aleksandra.

Andreji pomaže i Marija Adamović. Ona, iako u kolicima, svakog dana u centru Niša podseća sugrađane na Andreju i njenu borbu za šansu da korača bez bolova.

Svi su čuli za malu Andreju. Najčešće samo priđu, bez reči daju novac, kaže Marija.

Za prvu operaciju potrebno je 20.000 evra. Na pragu su da prikupe tu sumu, ali vreme kuca. Otac i Andreja u Rusiju putuju već za desetak dana.

Putujemo 22. novembra. Morali smo da produžimo vizu, jer se sve odužilo. Čekali smo i konzilijum, ali od njih za sada nema ni glasa, kaže Andrejin otac Goran, koji se zahvaljuje svima koji su pomogli.

Priču o Andreji pokrenuo je pre nekoliko meseci poslanik Dušan Milisavljević. On je od ministra zdravlja i tražio vanredni konzilijum, nakon što je porodica obaveštena da Fond zdravstva ne može da pomogne, jer za Andrejinu bolest ne postoji šifra u propisima Fonda.

[mom_video type=”youtube” id=”Sgu4RbzNCCI”]