ARHEOLOZI PONOVO NA FELIKS ROMULIJANI (VIDEO)

ARHEOLOZI PONOVO NA FELIKS ROMULIJANI (VIDEO)

Arheolozi iz Beograda i Nemačke ponovo istražuju istočnu kapiju severnog naselja Feliks Romulijane, izvan palate, Planiraju i da analiziraju kosti koje su otkrili u neposrednoj blizini nalazišta. Inače Feliks Romulijana jedino je arheološko nalazište u Srbiji koje je pod zaštitom UNESKO organizacije.

Ova čuvena kasnoantička carska palata podignuta je u trećem i četvrtom veku nove ere. I još nije u potpunosti istražena.

Sada ponovo otvaramo taj prostor, istražujemo prostoriju istočnog ulaza. Cilj nam je da sagledamo urbanizaciju severnog dela naselja Feliks Romulijane. Već smo došli do površinskih nivoa gde se pojavljuju zidovi te prostorije, kaže arheolog dr Stefan Pop Lazić.

U planu je i analiza skeleta otkrivenog u neposrednoj blizini, koji potiče s kraja četvrtog i početkom petog veka. Osim C-14 i genetskih analiza, radiće i specifične analize zuba kojima će utvrditi odakle potiču ti ljudi, a radiće i genetske analize kostiju životinja.

Ove godine su nakon mnogo godina tu sa Arheološkog Instituta u Beogradu. Ponovo kopaju sa Arheološkim institutom u Nemačkoj. Oni su odlični partneri, pomoći će finansijski. Mi smo od Uneska krajem prošle godine dobili dozvolu da otkrijemo mozaike koji su sada pod peskom, kaže direktor Narodnog muzeja Zaječar Vujadin Milošević.

Veliki broj podnih mozaika je još ovde, nažalost pod peskom. Tek kada se oni otkriju, shvatite da je ovo carsko mesto, kaže vodič na arheološkom lokalitetu “Feliks Romulijana” Miloš Jakovljević.

Feliks Romulijana prema poslednjem preseku ove godine beleži rekordan broj posetilaca , čak 30.000, što je duplo više od proseka poslednjih deset godina.

 

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com