Badnjak na pijacama za 30 do 50 dinara

Badnjak na pijacama za 30 do 50 dinara

BADNJAK PIJACA.mpg_snapshot_00.05_[2015.01.06_17.37.05]Pošto su u većini firmi 5. i 6. januar radni dani, mnogi nisu ni stigli da po badnjak odu u šumu. Badnjak se na niškim  pijacama mogao kupiti za 30 do 50 dinara, a ikebane i venčići za oko 100. Nišlije kažu da su cene prihvatljive, a iako para nema, za prazničnu kupovinu planira se unapred.

Obično su za nabavku badnjaka zaduženi muškarci, a dok se badnjak ne unese, za domaćice ima puno posla u kuhinji.

Sprema se posna trpeza – posni pasulj, pite, a obavezna je i riba. Zato je tokom prepodneva i u niškim ribarnicama bila velika gužva.

Oni koji ne žele da se muče i imaju malo više para mogu kupiti i gotovu prženu ribu.

Sutra se post koji traje 40 dana i koji predstavlja pročišćenje duha i tela završava.  Na Božićno jutro, ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima “Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”. Božić je praznik cele porodice koja je na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara, pored SPC,  slave Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, beloruski i ukrajinski pravoslavci, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.[mom_video type=”youtube” id=”g-PYeS4ito4″]

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com