Banđur: Niš nije oštećen novim zakonom

Miloš Banđur
Miloš Banđur

Iako će izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave Republika uzeti veći deo kolača od poreza na zarade, to neće smanjiti nišku kasu, ocenjuje zamenik gradonačelnika Miloš Banđur. Banđur kaže da “Niš ne spada u grupu gradova koji su značajno oštećeni” i da se povećava mogućnost za zahvatanje sredstava iz republičkog budžeta.
Pojašnjava da Gradska odluka o uređenju buduće Gradske uprave predviđa projektni centar, čiji će zadatak biti priprema projekata i konkurisanje za sredstva.

Novi Zakon o finansiranju lokalne samouprave samo možda na prvi pogled smanjuje visinu sredstava koja pripadaju lokalnim samoupravama. On onima koji su vredni, kreativni i spremni da prave projekte daje mogućnost da zahvate dodatna sredstva iz republičkog budžeta, kaže Banđur.

Predlog zakona o izmenama zakona o finansiranju lokalne samouprave nalazi se pred odbornicima Skupštine Srbije. Osnovni razlog za izmene Zakona je preraspodela sredstava od poreza na zarade u iznosu oko 4,8 milijardi dinara sa lokalnog na republički nivo, kako je to dogovoreno sa MMF-om.
To znači da će opštinama pripasti  74% umesto dosadašnjih 80%; gradovima 77% umesto dosadašnjih 80%; gradu Beogradu 66% umesto dosadašnjih 70%. Predlogom zakona predviđena je primena od 1. januara 2017. godine.