NISKA BANJALjiljana Bojić i Biljana Miljković u Niškoj Banji žive od rodjenja. Jedna pedesetak godina, druga koju godinu manje. Celog života pile su banjsku vodu, udisale banjski vazduh, a u toploj banjskoj vodi kupale se od kada znaju za sebe.

Ne samo po dvadeset minuta, nego smo sate provodile u vodi, kaže Biljana Miljković.

Za veću koncentraciju radona čule su iz medija. I zapanjile se. Jer merenja jesu radjena, ali ne u skorije vreme. Poslednja negde posle bombardovanja 1999. godine. I tada je, kažu sve bilo u redu.

Dolazili su iz Vinče, merili, čak su komšinici uzeli uzorke noktiju i kose, i kazali da je sve u granicama normale, kaže Ljiljana Bojić.

Preliminarni rezultati merenja koncentracije prirodnog radioaktivnog gasa radona u Srbiji nisu alarmantni i pokazali su da ne postoji razlozi za podizanje panike, saopštila je Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.
Tokom 2015. i 2016. detektori za merenje koncentracije radona su bili izloženi u stanovima i kućama širom Srbije, i poslati u ovlašćenu laboratoriju koja se nalazi u Švedskoj na očitavanje.Rezultati su pokazali da je nivo radona normalan, čak niži nego u razvijenim evropskim zemljama.
Banjci to kažu znaju i sami i pitaju zbog čega se u sred letnje sezone plasiraju ovakve dezinformacije.

Pa meni topla voda prolazi odmah pored kuće, ako bi negde trebalo da pokaže veće zračenje, onda je to tu. Ma ko zna ko, i iz kog razloga plasira takve priče, kaže Biljana Miljković.

gencija planira da tokom jeseni u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju organizuje dolazak eksperata u region Niške banje. Stručnjaci bi trebalo da domaćim građevinskim stručnjacima predstave metode i načine smanjenja koncentracije radona u postojećim objektima i prilikom izgradnje novih, a planirano je da obučeni stručni timovi sa stranim ekspertima obiđu objekte sa povećanim koncentracijama i savetodavno pomognu građanima.

Mediji su ranije preneli da radioaktivnog gasa koji uništava pluća ima i tri puta više nego što je dozvoljeno u skoro 500 od ukupno 5.000 kuća u kojima je meren nivo radona tokom nacionalne kampanje započete pre godinu dana.