TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

BEOGRAD SLAVI SPASOVDAN: LITIJA “BEOGRAD SE MOLI ZA MIR”

Glavni grad Srbije danas je obeležio svoju slavu . Litija povodom Spasovdana, slave srpske prestonice, stigla je ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, gde je patrijarh Porfirije služio Molitvu za mir i blagostanje.

Patrijarh je rekao da slaveći slavu svako projavljuje svoj pogled na svet odnosno svoj sistem vrednosti po kojima ustrojava svoj život.

“Litija u principu jeste molitva i ove godine molićemo se za mir. Iako se uvek molimo za mir u svetu, u naše dane naročito je to potrebno, a da je tako pokazuje činjenica da se o njemu inače mnogo govori”, rekao je patrijarh.

Kako je rekao, ako bismo gledali istoriju ljudskog roda moglo bi se konstatovati da je to u najmanju ruku koliko istorija napretka toliko i istorija nemira, ratovanja.

“Oslanjajući se samo na svoje sposobnosti, kapacotete, umeća i pamet nismo baš uvek uspevali da međusobno gradimo mir…živimo u paradoksu da se ni o čemu ne govori toliko kao o miru i malo ko govori o miru kao oni koji proizvode oruđa nemira, oni koji proizvode oružja. Šta više ne samo da ih proizvode nego od te proizvodnje i veoma dobro žive”, rekao je patrijarh.

To je, naveo je, rezultat pokušaja čoveka i ljudskih zajednica da sami dođu do mira, a zapravo je, ukazuje, potrebna i molitva.

“Ono što ljudi ne mogu sami neophodno je da izmolimo od Boga, u najmanju ruku da se molimo Bogu da nam prosveti um, zagreje srce i vrati na ono što je fundamentalno, a u isto vreme i univerzlano, a to su principi vere , principi Jevanđelja”, rekao je patrijarh.

Naveo je da ti principi za krajnji rezultat imaju ljubav ne samo kao naprosto emociju već ljubav kao smisao i temelj postojanja, ljubav koja podrazuneva uvek drugoga.

“Čestitajući današnju slavu, u ime svih nas ovde sabranih, upućujem i sa ovog mesta molitvu Gospodu da da mir svetu, a naročito mir u Ukrajini, da pomogne svima koji su na bilo koji način akteri i učesnici proizvodenje nemira i rata u Ukrajini da razumeju ovi poruku praznika Vaznesenja Gospodnjeg, ali i poruku i istinu jevanđeljsku”, rekao je patrijarh Porfirije.

V

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com