TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Kultura

BESPLATAN ULAZ U NIŠKE MUZEJE I KONCERT ISPRED NIŠVIL DŽEZ MUZEJA (VIDEO)

I ove godine Niš se pridružio manifestaciji “Muzeji za 10”, koja se u 54 grada i 159 lokacija održava do 20. maja. Pod sloganom “Moć muzeja” na Međunarodni dan muzeja od 17 do 22 časa Nišlije na nekoliko lokacija će moći da uživa u besplatnom program Galerije savremene lkovne umetnosti i Nišville jazz festivala koji organizuje koncertom ispred džez muzeja u niškoj Tvrđavi.

Osmo izdanje manifestacije “Muzeji za 10” ima rekordan broj učesnika u obeležavanju Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja. Tim povodom Galerija savremene likovne umetnosti je priremilia poseban program.

“Posle retrospektivne izložbe slika Dragana Kostića, poznatog niškog umetnika, dugogodišnjeg direktora Umetničke škole u Oficirskom domu se otvara izložba slika “Vjetar periferije” Tadije Janičića. To je njegova prva samostalna izložba slika i traje do 12. juna”.

Atraktivan program u okviru Nacionane nedelje muzeja pripremio je i niški Narodni muzej.

Do 20. maja preko dana organizoivane su radionice za decu kako bi im se približilo kulturno nasleđe a tokom večeri od 17 do 22 sata ulaz je besplatan u Arehološku salu, Ćele kulu, Logor na crvenom krstu kao I u spomen sobu posvećene Branku Miljkoviću, Stevanu Sremcu a od nedavno i niškim pesnikinjama Gordani Todorović i Ljiljani Bibović.

Međunarodnom danu muzeja pridružio se i Nišvle džez muzej.

U proteklom periodu postavka u muzeju džeza je obogaćena novim, ekskluzivnim eksponatima kao što su unikatna „Paul Reed Smith“ gitara čuvenog gitariste Ratka Zjače, originalna usna hormonika Boba Geldofa, jazz biblioteka publiciste i novinara Nikole Neškovića, istorija srpskog džeza kroz postavku plakata iz zaostavštine najvećeg prijatelja Nišvila Miše Blama.”, kaže kustos muzeja Zoran Ignjatović. 

Ispred Nišvile muzeja od 19 časova do ponoći je koncert domaćeg sastava STONED HEADS što je i svojevrsna najava Nišvile džez festivala koji će ove godine biti od 11. do 14. avgusta.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com