Bez krova nad glavom zbog nezavršene zgrade

BRANKA KRSMANOVICA, STANOVI ZA NAUCNIKEKuća Milorada Savića u Ulici Branka Krsmanovića je prepolovljena. Baš njen zadnji deo bio je neophodan za izgradnju stanova za mlade naučnike, koji su još 2008. godine počeli da se grade tik uz njegovu kuću. Uzaludni su tada bili njegovi protesti i molbe da mu ne ruše dom. Uradili su to, tvrdi kada nikog nije bilo kod kuće. Od tada kreću kaže, njegove muke. Piše žalbe i tužbe sudu i dobija presude. Najpre 2009, pa 2011, pa 2012. godine. Ali uzalud.

Gradjevinska inspekcija je porušila pola moje kuće i to bez rešenja. To nigde nema u svetu. Ostavili su nas na ulici, kaže Savić.

Inače, za izgradnju kuće imao je privremnu, uredno plaćenu dozvolu, pa su mu kao kompenzaciju ponudili da privremeno živi u stanu u Pasi Poljani, dok zgrada ne bude završena. U medjuvremenu, zapelo je oko izgradnje zgrade za mlade naučnike. Radovi su stopirani pre nekoliko godina zbog pravnih problema, i do sada nisu nastavljeni. A sa započete zgrade počeli su da otpadaju limovi i letve, kaže Savić.

Greda zamalo da nam upadne u sobu da nas pobije, kaže Savić.

Ali je zato porodici Savić stiglo rešenje za iseljenje iz stana u Pasi Poljani.I opet Savić presavija tabak, obraća se sudu i dobija tužbu kojom je stopirano njihovo iseljenje. Ali na to se , kaže niko ne obazire.

Apelujem da se donese neko trajno rešenje, da mi se obezbedi krov nad glavom, kaže Savić.

Izgradnja stanova za mlade naučnike je u ingerenciji Fondacije Univerziteta. Upravitelj Fondacije za rešavanje stambenih potreba niškog Univerziteta, profesor Dragoslav Stojič je na odmoru i kaže da tek nakon 20. avgusta može da govori o ovoj temi. U upravi za imovinu i inspekcijske poslove obećavaju da će na pitanja šta se dešava sa gradilištem u branka Krsmanovića, kao i sa kućom Milorada Savića odgovoriti narednih dana.