Bez promena cena usluga javnih preduzeća

slavkovic o javnim preduzecima.avi_snapshot_00.00_[2014.10.04_19.20.21]Zahtevi tri niška javna preduzeća,” Toplane”, “Parking servisa” i “Tržnice” da se promene cene usluga skinuti su sa dnevnog reda sednice gradskog veća. “Toplana” je, što je kuriozitet, čak tražila smanjenje cene! Ali će i to morati da sačeka, bar do ozbiljnije analize cena javnih usluga! A razlog za sve je visina, a u nekim slučajevima i povećanje plata direktora I rukovodilaca. Tako bar kaže zamenik gradonačelnika, Ljubivoje Slavković koji je priznao da su grad I veće potpuno nemoćni da to kontrolišu. I jedino obećao da će za desetak dana javno biti objavljene plate onih koji upravljaju javnim preduzećima I ustanovama.

Pred početak grejne sezone, Toplana je tražila da se cene grejanja smanje. Ali to se neće desiti bar još neko vreme! Gradsko veće je odložilo razmatranje ovog zahteva. A zamenik gradonačelnika objašnjava zašto.

Tu je načinjen propust, jer su cene uvećane prošle godine, a sada se smanjuju. Onda neko cele godine plaćao nešto što je trebalo da plaća jeftinije.

Nije tajna da javni sektor prima I za trećinu veće plate. To sve uračunaju u cenu koju građanin, hteo – ne hteo mora da plati! A kad povećaju sebi plate, to opet oseti građanin po svom džepu kroz veću cenu grejanja, parkiranja, iznošenja smeća…. Ali veće je sada na led stavilo zahteve “Tržnice” i “Parking servisa” da povećaju cene pijačne naknade, odnosno cene parkiranja. Doduše, malo.

Nisu velika povećanja, ali hoću, iako je malo povećanje, do jednog dinara kalkulaciju i razlog zašto se to povećava! Što se “Parking servisa” tiče o povećanju cena… Na to uvo nemoj da spavaju narednih godinu dana, pa i više! Moramo da prekinemo s praksom da javna komunalna preduzeća svoje nedomaćinsko poslovanje i svoje neznanje pokrivaju povećanjem cena , kaže Slavković.

“Parking servis” je tražio da se uvede I treća zona. Ali razlozi nisu bili dovoljno jasni, kaže Slavković. U situaciji kada se privatni sektor bori da ostane solventan, a gradski budžet ne puni jer niko nema para, Slavković tvrdi da mnoga javna preduzeća imaju na desetine miliona dinara na računu. I da je, kada su ulice Niša prošle nedelje ostale u mraku, deo duga za struju od tridesetak miliona dinara za javnu rasvetu, plaćen zapravo od tih para. Deo je uzet od “Parking servisa.”

Jedino javno preduzeće koje bi, bar kako kaže zamenik gradonačelnika, moglo da ove jeseni računa na povećanje cena je JKP “Mediana”. Cene njihovih usluga prošle su godine povećane za pet odsto. A to se preduzeće, kaže Slavković, sada nalazi u ozbiljnim ekonomskim problemima.