BLOKIRANI RAČUNI NIŠKIH ŠKOLA.avi_snapshot_00.01_[2014.10.15_21.37.53]Više od polovine osnovnih i srednjih škola u Nišu je u blokadi i to za ukupno 14, 5 miliona dinara. Najveći deo ovog iznosa je dug grada prema Nišekspresu za mesečne kartice, a potom i za jubilarne nagrade radnicima.

Od 54 osnovne i srednje škole u Nišu, računi u 33 su blokirani. Razlog-dugovanje grada Nišekspresu prvenstveno. Neizmirene obaveze prema ovom niškom prevozniku za mesečne kartice iznosi devet i po miliona dinara. U gradu kažu da će svoju obavezu izmiriti uskoro.

Do kraja ove, ili početkom naredne nedelje sve će biti izmireno, kaže gradski većnik Nenad Gašević.

Nije samo dug za kartice ono što blokira rad i račune škola. Račune su zakatančili i radnici škola sudskim presudama za neizmirene jubilarne nagrade, kaže načelnica Uprave za obrazovanje Jelica Velaja.

U stalnom sam kontaktu sa Upravom za finansije i insistiram da se ovaj problem nekako reši. Kada će međutim škole biti odblokirane, a dugovi plaćeni, zaista ne nogu da preciziram, naglašava Velaja.

Problem sa blokadom računa imaju 9 srednjih i 24 osnovne škole, uglavnom za obaveze koje treba da izmiruje grad.

Ali nema samo Niš problem sa blokadom školskih računa, tako je u celoj Srbiji. Državni sekretar Ministarstva prosvete Snežana Marković kaže da je u Srbiji trenutno u blokadi 150 škola i da je to veliki problem. Kako za škole tako i za Ministarstvo, ali da to niti je u ingerenciji države, niti Ministarstvo taj problem može da reši.[mom_video type=”youtube” id=”OgNuCCfLGxA”]

By rezija