уторак, јул 23

(VIDEO) Bolesni neće morati da šetaju doznake: Krajem godine nova usluga e-bolovanje

0
41

Građani Srbije uskoro će moći da, u slučaju bolovanja, doznake poslodavcu šalju elektronskim putem. Reč je o usluzi e-bolovanje, na kojoj NALED radi zajedno sa Ministarstvom zdravlja, a najavljuju da će biti aktivna krajem godine.

Krajem ove godine građanima Srbije trebalo bi da bude dostupna usluga elektronskog bolovanja, čime pacijenti ne bi bili u obavezi da nose doznake poslodavcu dok su na bolovanju, već bi se doznake slale elektronskim putem. U Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Niš kažu da će taj program, koji je još u izradi, značiti i pacijentima i zaposlenima u zdravstvu.

Ali postoje neki preduslovi koji moraju da budu ispunjeni da bi to sasvim zaživelo. Jedan od osnovnih preduslova jeste da kompletno zdravstvo Srbije bude umreženo -što podrazumeva ne sanmo zdravstvene ustanove u državnoj svojini, nego i u privatnoj i vojno zdravstvo. Onda bi vrlo lako svako od učesnika u sistemu zdravstva mogao da ima informacije o svim stvarima bitnim za pacijenta, koji je, recimo, pregled obavio u drugim ustanovama, kaže spec. medicine rada prim. dr Dragan Đorđević.

Ova usluga jedna je od onih na kojima NALED radi zajedno sa Ministarstvom zdravlja.

E-bolovanje je sistem koji će zapravo objediniti informacione sisteme kojima pristupaju lekari, poslodavci i Republički fond za zdravstveno osiguranje. Cilj njegovog uvođenja jeste da se pacijentima olakša i da oni ne moraju bolesni da nose doznake poslodavcima, već da se kroz taj informacioni sistem objedini pristup, tako da poslodavac dobije adekvatne informacije kada je njegov zaposleni na bolovanju, s druge strane da lekar može sve da unese i ažurira u sistemu, kaže menadžerka za regulatornu reformu NALED-a Isidora Šmigić.

Uvođenjem elektronskog bolovanja Republički fond za zdravstveno osiguranje moći će da pristupi potrebnim informacijama kako bi komisije mogle da razmatraju eventualno produžavanje bolovanja duže od 30 dana kada je to potrebno.

U okviru naše zdravstvene ustanove za zdravstvenu zaštitu radnika sve naše službe su umrežene. Mi nikakve upute više ne pišemo među nas. Mi samo elektronskim putem. Mi imamo elektornski karton, koji je prihvaćen od svih nadležnih institucija , da mi ne moramo da pišemo i kucamo na kompjuteru. Za sada je ostalo pravilo da mora da postoji pisana forma, ovo što je u elektronskom kartonu mi samo štampamo, kaže dr Đorđević.

Uvođenje e-bolovanja će doprineti tome da se, pre svega, pacijenti poštede kada su bolesni, da se sistem efikasnije nadgleda i kontroliše i da se brže i efikasnije isplaćaju naknade zarada za vreme privremene sprečenosti za rad, kaže Šmigić.

U skorijoj budućnosti biće kompletno zdravstvo bude umreženo. Mi ćemo i na primarnom nivou moći da pratimo sve što se tiče našeg pacijenta, u Kliničkom centru, ali će zato lekari iz Kliničkog centra sve bitne podatke moći da dobiju preko e-kartona, kaže dr Dragan Đorđević.

Primena e-kartona u celoj Srbiji očekuje se od 2026. Godine. Od 2019. godine funkcioniše e-recept, a od kraja 2021. godine i aplikacija e-zdravlje.

Leave a reply