TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

Borelj: Imamo dogovor da se izbegne dalja eskalacija

Glavni pregovarači Beograda i Prištine su večeras postigli dogovor po kojem će Srbija prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova na KiM, dok će Priština obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila, saopštio je visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj.

“Imamo dogovor! Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa”, napisao je Borelj na Tviteru.

Dodaje da će pozvati dve strane “u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima”.

Borelj je zahvalio specijalnom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku na “njegovom naporanom radu”.

Lajcak:Hvala Petkovicu i Bisljimiju na postignutom dogovoru

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak zahvalio je večeras direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću i glavnom pregovaraču Prištine u dijalogu sa Beogradom Besniku Bisljimiju na postignutom dogovoru o registarskim tablicama.

“Večeras zahvaljujem Bisljimi Besniku i Petru Petkoviću na njihovom današnjem konstruktivnom angažmanu. I veliko hvala Stejt departmentue i američkoj diplomatiji na njihovoj neprocenjivoj podršci”, napisao je Lajčak na Tviteru.

Petkovic:Dogovor znači da nema Kurtijeve kaznene politike

Dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama koji je postignut u Briselu znači da nema nikakve kaznene politike premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama, kao i da je Kurti prihvatio sve ono što je prethodnih dana odbijao, rekao je u izjavi za Tanjug direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Ovim dogovorom od sutra od osam časova nema nikakvih kazni od 150 evra koje je planirao Aljbin Kurti i nema nikakve kaznene politike u svim ostalim fazama koje su bile deo odluke Aljbina Kurtija u vezi sa procesom preregistracije. Ovim dogovorom sačuvakli smo mir i uspeli da sačuvamo naš narod na severu KiM”, rekao je Petković u sredu uveče za Tanjug.

Naglašava da je je posebno važno da ovim dogovorom ostaju KM tablice.

“Reč je o tablicama koje su zakonske koje legalno izdaje Republika Srbija i koje će Srbi na Severu KiM moća da koriste. One će i dalje biti u upotrebi kao što su bile i do sada”, naveo je Petković.

Kako je rekao, to između ostalog znači da će svi vlasnici automobila koji poseduju KM tablice moći normalno da registruju svoja vozila i produže njihovo važenje.

“Jedino gde ćemo zastati, zastaćemo sa izdavanjem potpuno novih KM tablica i to sve do trenutka dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica. Ali ionako za poslednje tri godine te KM tablice nove se nisu izdavale,” rekao je Petković.

“Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost. Uspeli smo da obezbedimo sigurnost za Srbe Severu KiM. Svakako dijalog i razgovori se nastavljaju i to je ono što je najvažnije jer treba da idemo u pravcu normalizacije odnosa, pre svega normalizacije odnosa na terenu kada je reč o normalnom životu i životu svih ljudi kako Srba tako i Albanaca”, navodi Petković.

Petković naglašava da je najvažnije to što je iz Brisela svim vlasnicima automobilima sa KM tablicama poručeno da mogu na miru da spavaju.

“Sačuvali smo svoje KM tablice”, rekao je Petković.

Petković je dodao će se povodom dogovora postignutog u Briselu predsednika Aleksandar Vučić danas posle sastanka sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović obratiti javnosti i govoriti o svim detaljima

Bisljimi: Nastaviti razgovore o nemačko-francuskom predlogu

– Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi saopštio je da bi nakon dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama trebalo nastaviti razgovore o predlogu EU.

„Nakon današnjeg dogovora, trebalo bi da nastavimo intenzivne razgovore o predlogu EU, koju podržavaju Nemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa”, napisao je Bisljimi u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj saopštio je prethodno da su se Beograd i Priština večeras, uz pomoć EU, “dogovorili o merama da izbegnu dalju eskalaciju i da se u potpunosti usredsrede, hitno, na predlog za normalizaciju odnosa, koji je ovog septembra predstavila EU kao posrednik, a koji je podržan od Francuske i Nemačke”.

Dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama koji je postignut u Briselu znači da nema nikakve kaznene politike premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama, kao i da je Kurti prihvatio sve ono što je prethodnih dana odbijao, rekao je za Tanjug direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com