недеља, јул 14

BRISEL MENJA PRIČU! SADA SU „RAZOČARANI“ IMENOVANJEM RAŠIĆA

0
28

VERHEJI: IZJAVA STANA NIJE KRITIKA SRBIJE,PRAVILO EU DA BEZ OBE STRANE NEMA USPEHA

 FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIÆ/ bg

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji izjavio danas je da bez angažmana obe strane dijalog Beograda i Prištine ne može biti uspešan i da je to osnovno pravilo kojeg se Evropska unija pridržava.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbije, odgovarajući na pitanje novinara o izjavi Petra Stana koji poziva obe strane da poštuju sporazume, a reč je o potezu Aljbina Kurtija, Verheji je rekao da izjavu Petra Stana izjavio  ne treba shvatiti kao negativnu napomenu Srbiji.

„Da pojednostavim, to je osnovno pravilo dijaloga između Beograda i Prištini – da bez angažmana sa obe strane ne može biti uspešan i ne može da se održi. To želimo uvek da naglasimo zato što smo videli šta se dogodilo kada smo imali brojne jednostane akcije tokom ove godine i zato je ova rečenica uvek neophodna da želimo da vidimo angažman obe strane. Tu nema nikakve kritike, to je prosta izjava pravila“, objasnio je Varheji.

STANO: IMENOVANJE RAŠIĆA RAZOČARANJE, NIJE U SAGLASNOSTI SA USTAVOM KOSOVA

EU i 27 država članica pozivaju Prištinu da poštuje sve proceduralne korake kada se imenuje ministar koji dolazi iz nevećinske zajednice i da imenovanja ministara budu u saglasnosti za kosovskim ustavom, izjavio je danas portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Peter Stano  i dodao da je imenovanje Nenada Rašića za njih razočarenje, jer ne ispunjava ono što je predvidjeno ustavom.

„Rekli smo veoma jasno oko imenovanja Nenada Rašića, kao ministra, da je vitalno važno da sva ministarska imenovanja budu u saglasnosti za ustavom Kosova. EU i 27 država članica pozivaju Kosovo da poštuje sve proceduralne korake kada se imenuje ministar koji dolazi iz nevećinske zajednice. To treba da se poštuje“, rekao je Stano na konferenciji za novinare.

On je naveo da je ovo imenovanje za njih razočarenje zato što ne ispunjava ono što ustav zahteva, kao i da to treba da reši ustavni sud Kosova.

„Usklađenost sa ustavom je ključan zahtev i očekujemo od Kosova da se toga pridržava“, istakao je Stano.

On je naglasio i da svih 27 država članica EU očekuje evropsko ponašanje, bilo da se radi o retorici, akciji ili rešavanju problema.

„Što se tiče Kosova, mi smo juče komentarisali potez. U okviru dijaloga između Beograda i Prištine međusobno poverenje je ključno“, rekao je portparol.

On je ponovio da „treba imati evropsko ponašanje kada imate evropske aspiracije, a to podrazumeva uzdržavanje od unilateralnih koraka, od koraka koji donose eskalaciju i tražiti rešenja na evropski način“.

Stano je ocenio i da je situacija na terenu „krhka“.

„Imali smo eskalaciju i EU je pozvala dve strane da smire tenzije posle unilateralnih koraka i provokacija. Bezbednosna situacija na terenu je krhka i to mora da se ima na umu. Svaka akcija koja može da poveća tenzije, mora da se izbegne. Podsećam na poziv EU i 27 država članica upućen obema stranama da rade na vraćanju kosovskih Srba u institucije u skladu za obavezom dogovora“, istakao je portparol.

Što se tiče samita u Tirani između EU i Zapadnog Balkana, portparol Evropske komisije Erik Mamer je danas izjavio da je samit EU-Zapadni Balkan veoma važan i da očekuju da svi lideri Zapadnog Balkana budu prisutni zajedno za liderima EU institucija i liderima država članica.

Stano je na ovo dodao da je ovaj samit posebno važan u današnjim geopolitičkim uslovima i za pravi put u regionu.

On je takođe naglasio da je poseta specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini, koja se najavljuje za iduću sedmicu, „nastavak njegovih prethodnih razgovora prošle nedelje“.

„On je često u regionu, putuje kad god je to neophodno da se sretne sa partnerima i ova poseta je deo njegove radne agende“, rekao je Stano odgovarajuchi na pitanje da li je ta poseta bila ranije planirana.

Leave a reply