BRNABIĆ: NA IVICI SMO ORUŽANOG SUKOBA ZBOG POTEZA PRIŠTINE

BRNABIĆ: NA IVICI SMO ORUŽANOG SUKOBA ZBOG POTEZA PRIŠTINE

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je nevladine organizacije, koje su deo Nacionalnog konventa, da se oglase povodom torture koju proživljavaju Srbi na Kosovu i Metohiji. Brnabić je na sednici Nacionalnog konventa u Skupštini Srbije istakla da u ovom trenutku svi treba da daju sve od sebe da se sačuva mir.

“Mi smo na ivici oružanog sukoba zahvaljujući jednostranim potezima Prištine. Organizacije civilnog društva, molim vas da se oglasite povodom torture koju proživljavaju Srbi na KiM. Moramo zajedno da sačuvamo mir”, poručila je Brnabić.

Ona je upitala gde je na evropskom kontinentu moguće da 12 dana nemate informaciju o uhapšenom čoveku, navodeći da je reč o Dejanu Pantiću.

“Niko ne zna gde je, ne zna se da li je primio terapiju. Porodica ne može da se čuje sa njim. Na sve to se javlja šef Euleksa koji kaže da ne znaju gde je. A šta vi radite na KiM? Koliko je to vama ljudski u redu”, upitala je premijerka.

Ona je podsetila da je hapšenje Dejana Pantića, pored očuvanja Briselskog sporazuma i formiranja Zajednice srpskih opština, razlog zbog čega su Srbi na barikadama.

“Koliko god da se razlikujemo treba da instistiramo na ljudskim pravima i da damo šansu miru. Drugačije će reagovati kada čuju vas. Molim vas, to su stvati koje su nam važne za mir i evropske integracije”, istakla je Brnabić.

Sever Kosova i Metohije i dalje je blokiran. Dvanaesti je dan od kako su Srbi na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Kažu da će barikade biti uklonjene kada budu oslobođeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, ali i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa pokrajine. Toliko dana su zatvoreni i prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom kosovske policije.

Pripadnici jedinice specijalne policije pojavili su se na prilazu glavnom magistralnom putu iz pravca sela Banjska u opštini Zvečan. Kosovska policija saopštila je da je na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Leposavić, Uspostavila kontrolne punktove da bi, kako se navodi, “garantovala promet i slobodu kretanja za sve bez razlike, kao i sprečavanje kriminalnih radnji i šverca uopšte”. Prethodnih dana od podizanja barikada na severu njihovo prisustvo u blizini magistralnog putnog pravca Mitrovica-Raška nije bilo vidljivo.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com