Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana u Beču složili da se svi osećaju jednako frustrirano kada je reč o evropskim integracijama i odnosa EU prema zemljama regiona, dodajući da nisu uspeli da se dogovore i oko drugih pitanja, poput deklaracije i regionalnih sporazuma.

 

Ana Brnabić je novinarima u Beču, gde je učestvovala na Samitu Austrija – Zapadni Balkan, koji je organizovao austrijski kancelar Sebastijan Kurc, rekla da šta god uradi neka zemlja regiona koja stremi ka EU, ipak ostaje nešto što nije dovoljno.

„To je politička igra koja će biti kontraproduktivna, jer će se ljudi umoriti. Mislim da bi bilo iskrenije da te države članice kažu da za njih ne postoji proširenje, ali ne verujem da će se to desiti“, naglašava premijerka.

Na pitanje da li ima zajedničke deklaracije, Brnabićeva je navela da je nema, nažalost, i da je prihvaćena deklaracija kancelara Kurca i predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

„Do poslednjeg trenutka smo se trudili da nađemo kompromis, Srbija je pristala na mnoge stvari, bila sam i na ivici noža za neke stvari kako bismo pokazali konstruktivnost. Na neke stvari sam pristala tek kada je Kurc zamolio da prihvatimo, ali je nekako na kraju Kurti skinuo tu deklaraciju sa stola“, rekla je Brnabićeva.

Dodaje da je to nova realnost i da neće biti lako i kaže da smatra da sada i sve više partnera u EU shvata koliko je to sve teško.

Navodi da za samo dva dana iz Prištine stižu dva potpuno različita signala i u tom smislu navodi da je juče Vjosa Osmani dozvolila usvajanje mnogo ozbiljnijih dokumenata – Strategije za jugoistočnu Evropu, gde se Kosovo spominje ne samo sa zvezdicom, već je svuda gde se spominje fusnota i pozvala se na Briselski sporazum, dok danas imamo drugačiju poruku.

„Ta nepredvidivost je dodatni izazov s kojim se svi, ne samo centralna Srbija, suočavamo, nova je situacija za nas, nikada nije dosadno“, rekla je premijerka.