vodovod 2Niški vodovod dobio je najsavremenije uređaje za detekciju kvarova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži. Ova oprema omogućiće lakšu detekciju kvarova i curenja u cevima. Dva sistema već funkcionišu, a uskoro se očekuje i postavljanje trećeg. Predstavnici ovog niškog javnog preduzeća tvrde da ovakvu savremenu opremu nema nijedno preduzeće na Balkanu.

Pucanje cevi i havarija na vodovodnoj mreži često građane ostavi bez vode. Da muka bude još veća, kvar je teško pronaći, a samim tim i rešiti problem. Nekad se na sanaciju kvara čekalo i po ceo dan. Sada bi sve trebalo da bude mnogo brže. JKP Naissus kupio je opremu za brzu detekciju kvarova za koju tvrdi da je najsavremenija na Balkanu.

Nova oprema trebalo bi da smanji i broj radnika koji noću obavljaju svoj posao, a samim tim i troškove. Kvarovi koje je bilo nemoguće pronaći starom opremom, novi uređaji su već detektovali zahvaljujući daleko većoj osetljivosti. Oni takođe detektuju i kvarove na plastičnim cevima kojih je danas sve više.

Osim opreme za detekciju kvarova na vodovodnoj mreži, JKP “Naissus“ nabavilo je i opremu za video inspekciju na kanalizacionoj mreži. Kamera će omogućiti snimanje priključnih veza direktno iz cevovoda, što ranije nije bilo moguće. Na ovaj način trebalo bi da se reši I višedecenijski problema plavljenja u Zetskoj ulici. Obuka za upravljanje ovim uređajima traje već desetak dana. Kako u JKP „Naisus“ kažu u kupovinu opreme uloženo je nekoliko više od 11 miliona dinara.