(VIDEO) Burek sa alevom paprikom i slaninom na niškoj Buregdžijadi
Burek sa alevom paprikom i slaninom biće novina na ovogodišnjoj niškoj Burgdžijadi koja će biti održana od 22. do 25. avgusta na keju ispred Oficirskog doma.
U četiri dana Nišlije i gosti Niša moći da probaju burek osam burek majstora. Sem tradicionalnih, biće i sve traženiji burek sa višnjama i jabukom, najavljuje predsednik Unije privatnih pekara Bratislav Vukadinović.
BUREK SA ALEVOM PAPRIKOM I SLANINOM NA BUREGDŽIJADI
Burek je omiljeni doručak Nišlija. Bez obzira na to što spada u tešku hranu jede se i kada su vrućine.
„Podjednako se jede i zimi i leti. Tako i mora jer je prvi nastao u Nišu“, kaže jedan Nišlija.
Burek sa tradicionalnim nadevima, mesom i sirom se najviše i prodaje na niškoj manifestaciji “Dani bureka”. Prošle godine novina je bio moravski burek. Ove godine majstori bureka iz Niša, Kruševca i Tešice će na osam štandova spremati nove ukuse.
“Ove godine po meni će hit biti burek sa alevom paprikom i slaninom”, kaže predsednik Unije prijatnih pekara Niš Bratislav Vukadinović.
Biće i bureka sa zdenkom i kulenom, kao i sve više traženi slatki burek sa nadevom od višnje ili jabuke. Osim toga biće i specijaliteta poput belmuža i tornado čipsa. Burek je tradicija Niša i radi se na zaštiti ovog pekarskog proizvoda, ističu u Uniji privatnih pekara.
“Još ga nismo brendirali jer to košta oko 10.000 evra. Studija nije problem jer treba samo dokazati da se pravi od niškog brašna, niškog sira i niške svinjske masti. Treba naći sredstava i da napokon brendiramo niški burek”, kaže Vukadinović.
Štandovi za promociju i prodaju bureka na 21. Buregdžijadi biće otvoreni u četvrtak, 22. avgusta od 18 časova, a svake večeri do 25. avgusta posetioce će zabavljati mnogobrojni pevači i duvački orkestri, kao i kulturno umetnička društva iz Doljevca, Merošine i Svrljiga.
***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.