TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

ČASOVI POČELI MINUTOM ĆUTANJA(VIDEO)

Minutom ćutanja učenici u Gimnaziji “Deveti maj” u Nišu odali su poštu žrtvama zločina koji se dogodio u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu. U ovoj ali i u svim ostalim školama učenici su uznemireni. Svi oni koji žele da pričaju o svojim osećanjima mogu da se obrate psiholozima i pedagozima škole ali ih ne treba siliti na komunikaciju o tragičnom događaju ako to ne žele. Uputstva o podršci deci i uopšte o ponašanju u krznim situacijama od Ministarstva prosvete dobili su i nastavnici.

Gromoglasna tišina u učionici trećeg razreda Gimnazije “Deveti maj” u Nišu. U ovoj školi, kao i u svim ostalim u Srbiji, na prvom času u obe smene minutom ćutanja odata je pošta žrtvama zločina koji se dogodio u beogradskoj školi.

“Bila sam u šoku, jako sam se uznemirila. Žao mi je to što se dogodilo.”, kaže jedna od učenica.

Pisholozi i pedagozi kažu da je reč o društvenoj traumi o kojoj mora da se razgovara ali ne i da se insistira na komunikaciji. Uteha je najvažnija kako bi se učenicima pružila sigurnost i stabilnost. U protekla 24 sata na razgovor sa pedagogom ove škole javilo se osmoro učenika.

U ovom momentu ih treba razumeti, treba razumeti njihova osećanja, treba da čujemo kako se osećaju, kako gledaju na ovu celu situaciju, da im dozvolimo da se osećaju onako kako se osećaju. Roditeljima bih savetovala da razgovaraju sa svojom decom, da ih grle i pokažu ljubav jer živimo u vremenu kada su porodične vrednosti uzete zdravo za gotovo”, ističe pedagog škole Anita Spasić.

Struka je i nastavnicima dala smernice za postupanje škola u ovoj kriznoj intervenciji.

Većina od nas su i roditelji i osećamo dvostruku tugu, nemoć, strah a istovremeno veliku odgovornost. Iz mog ličnog iskustva je najbolje razgovarati sa njima”, kaže profesorka geografije Ana Vasić.

Prema preporuci Ministarstva prosvete do kraja vikenda bi trebalo otkazati sva školska takmičenja i ukoliko je to moguće odložiti sve izlete, ekskurzije i nastave u priorodi. Sve ove preporuke su u saglasnosti sa Zakonom o obeležavanju dana žalosti, a koji će biti od 5 do 7. maja.

“Naš psiholog i pedagog su spremni da razgovaraju sa svim učenicima ali i njihovim roditeljima ako žele. Od ministarstva prosvete smo dobili i SOS broj koji je prosleđen svima, kao i dve linije za podršku od Instituta za mentalno zdravlje i postoji i mejl kome mogu svi da se obrate”, kaže direktor Gimnazije “Deveti maj” Nenad Vasić.

Ministarstvo prosvete dalo je preporuke o postupanju škola u ovoj situaciji, a po priručniku za psihološke krizne intervencije u obrazovno-vaspitinim ustanovama. SOS telefon Ministarstva prosvete je 0800 200 201.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com