TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

КАДЕ СТЕ МАКЕДОНЧИЊА (GDE STE MAKEDONCI)

ФОРУМ НА МЛАДИ МАКЕДОНЦИ ВО СРБИЈА / FORUM MLADIH MAKEDONACA U SRBIJI

Форум на млади Македонци во Србија Форумот на млади Македонци во Србија замислена како организација која ќе ги собира сите млади Македонци од овие простори е суштествена и битна алка на организирањето на македонската национална заедница во Србија. Секој сериозен…

Здружението на граѓани од македонско потекло од Јужно банатскиот регион Вардар,  Вршац / Udruženje građana makedonskog porekla iz južnobanatskog regiona Vardar, Vršac

Здружението на граѓани од македонско потекло од Јужно банатскиот регион Вардар,  Вршац На 18 јуни 2003, во Собранието на Општина Вршац, се промовира првата подружница на Здружението на граѓани од македонско потекло од Јужно банатскиот регион Вардар Панчево, Подружница Вршац….

ЗДРУЖЕНИЕ „ИЛИНДЕН” ЛЕСКОВАЦ / LESKOVAČKO UDRUŽENJE „ILINDEN“

Второформирано македонско здружение во Србија, Здружение „Илинден” Лесковац Важноста на запишаниот збор добива на значење кога ќе се соочиме со потребата да пишуваме за богатото и плодно постоење од 20. години. Тогаш настапува страв да не се испушти нешто многу…

“ИЛИНДЕН” ЈАБУКА – ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ПОЧИТ/ “ILINDEN” JABUKA – DRUŠTVO ZA POŠTOVANJE

ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ПОЧИТ, МАКЕДОНСКО ЗДРУЖЕНИЕ „ИЛИНДЕН” ЈАБУКА Најголемото здружение на граѓани на македонската национална заедница се наоѓа во селото Јабука, место со најголема концентрација на Македонци во цела Србија. Здружението на граѓани „Илинден – Јабука” од Јабука е едно од…

„ВАРДАР“ НИШ, ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ДОБРО РАСПОЛОЖЕНИЕ И ДОБРО ДРУЖЕЊЕ /„VARDAR“ NIŠ, UDRUŽENJE ZA DOBRO RASPOLOŽENJE I DOBRO DRUŽENJE

Здружение на граѓани на македонското национално малцинство на Нишавската околија „Вардар“ Ниш, здружение за добро расположение и добро дружење За Здружението ни раскажува сегашниот претседател, во втор мандат Благе Петрушевски. Здружението на граѓаните на македонското национално малцинство на Нишавската околија…

„МАКЕДОНСКА ВИДЕЛИНА“ – Е-МЕСЕЧНОТО СПИСАНИЕ / „MAKEDONSKA VIDELINA“ – ЕЛЕКТРОНСКИ МЕСЕЧНИК

МАКЕДОНСКИ ИНФОРМАТИВЕН И ИЗДАВАЧКИ ЦЕНТАР ДОО ПАНЧЕВО Новинско издавачката установа „Македонски информативен и издавчки центар“ Панчево, односно весникот „Македонска виделина“ е најстариот и највлијателниот македонски весник во Србија. За прв пат на улиците се појави во 2006. година како независен…

ПРВИТЕ 20 ГОДИНИ ОД ЗДРУЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНЦИТЕ „ВАРДАР“ ВО НИШ/PRVIH 20 GODINA UDRUŽENJA MAKEDONACA „VARDAR“ U NIŠU (VIDEO)

Здружението на Македонците „Вардар“ во Ниш прослави две децении од своето формирање. На свечената академија што се одржа во салата на Нишкиот културен центар присуствуваше и амбасадорката на Северна Македонија во Србија, Михаела Веселинов. Со двете национални химни на Северна…

ЗДРУЖЕНИЕ „ВАРДАР“ ОД КАЧАРЕВО: ГРИЖА ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО/ UDRUŽENJE „VARDAR“ IZ KAČAREVA: BRIGA O KULTURNOM NASLEĐU

ДВЕ ДЕЦЕНИИ НЕУМОРНА РАБОТА И САМОПРЕГОР Здружението на граѓани на македонското национално малцинство „Вардар“ од Качарево работи на негување и развивање на свеста за припадноста на македонскиот народ, неговата култура и историско наследство, како и за зајакнување на врските со…

,,ЗАПЕЈ, ЗАСВИРИ И ЗАИГРАЈ“ – МАКЕДОНЦИТЕ ВО РАШКИОТ ОКРУГ/ “PEVAJ, SVIRAJ, IGRAJ” – MAKEDONCI U RAŠKOM OKRUGU

Здружение на граѓани на македонската национална заедница од Рашкиот округ „Кирил Пејчиновиќ” е запишано во регистарот на 9 јануари 2009. година во Краљево, според важечките прописи во Србија и со одлука на Министерството за државна администрација и локална самоуправа, а…

МАКЕДОНИУМ – ДОПИР НА МАКЕДОНИЈА КОЈ ПОВРЗУВА И ОБЕДИНУВА/MAKEDONIJUM – DODIR MAKEDONIJE KOJI POVEZUJE I UJEDINJAVA

ЕДИНСТВЕНИ ВО ЦЕЛИТЕ И ЗАДАЧИТЕ КОИ ДОБРОВОЛНО НЕ ОБЕДИНУВААТ   Здружението „Македониум“ е основано на 15 ноември 2008 година. Пролетта таа година, група Македонци, ентузијасти, свесни за нужноста, оправданоста и правовременоста за организирање на Македонците во Белград, дојдоа на идеја…

ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ДОБРО РАСПОЛОЖЕНИЕ/UDRUŽENJE ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

Здружение на граѓани на македонското национално малцинство „Бели Мугри“ од Пирот Задоволство е да се живее и работи во градот обавиен со сонце, топлина , љубов и радост. Во градот во кој секој си ја работи својата работа, и никој…

ВЕЛИЧКОВСКИ И СЛЕДНИТЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ НА ЧЕЛО НА МАКЕДОНСКАТА ЗАЕДНИЦА ВО СРБИЈА

Борче Величковски ќе продолжи да биде на чело на Националниот совет на македонското национално малцинство во Србија и во наредните четири години. Ова го одлучи огромно мнозинство од избирачите на електорското изборно собрание на кое беше избран новиот состав на…

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com