Čekamo nove medalje: Nišlija u informatičkom timu Srbije na Olimpijadi u Teheranu

Čekamo nove medalje: Nišlija u informatičkom timu Srbije na Olimpijadi u Teheranu

Tim mladih programera sa vodjama ekipe

Niški gimnazijalci, blizanci Novak i Bogdan Stojanović tek su se vratili sa srebrnim medaljama sa fizičke olimpijade u Indoneziji, a njihov drug iz gimnazije “Svetozar Marković” Dušan Živanović otputovao je sa srpskim timom u Teheran na olimpijadu iz informatike.

Na najprestižnijem takmičenju iz informatike, Srbiju, pored Dušana, predstavljaju i učenici beogradske Matematičke gimnazije Filip Vesović, Vladimir Milenković i Momčilo Topalović, a predvode ih Marko Savić sa Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu i programer Demjan Grubić, obojica iz Društva matematičara Srbije. U Iran su otputovali zahvaljujući podršci Ministarstva prosvete i KPMG Beograd, koji je za sve članove tima obezbedio avionske karte, kotizacije i prateće troškove.

Na 29. Međunarodnoj olimpijadi iz informatike za srednjoškolce koja se održava u Teheranu od 28. jula do 4. Avgusta učešće su registrovale 84 zemlje i očekuje se da bude najmasovnija informatička olimpijada do sada, sa više od 320 takmičara.

Ekipa iz Srbije učestvuje na ovom svetskom takmičenju od 1989. godine, kada je održana prva informatička olimpijada (kao Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i Srbija).  Do sada je osvojila tri zlatne medalje, 31 srebrnu I 33 bronzane.