Čekirajmo život u MTŠ „15.maj“

Čekirajmo život u MTŠ „15.maj“

cekiranjeDvadeset dve osobe su poginule, a 117 je teško povređeno u saobraćajnim nesrećama koje su se od početka godine dogodile na teritoriji koju pokriva Poklicijska uprava Niš. To je istaknuto na panel diskusiji „Čekirajmo život“ koju je, povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, organizovala Mašinsko tehnička škola „15. Maj“. Pokrovitelj diskusije je Školska uprava Niš, a medijski sponzor TV Zona plus.

Stalne saobraćajne kontrole, kao i edukacija mladih ljudi neki su od načina da se broj saobraćajnih nezgoda smanji. Kombinacija alkohola i volana je smrtonosna, kako za vozača, tako i za ostale učesnike u saobraćaju, kaže načelnik saobraćajne policije i jedan od panelista Dragan Pešić i tu su kontrole rigorozne. Ali ne postoje kada je u pitanju vožnja pod dejstvom opijata.

 Nemamo uređaj koji je potreban za takvu vrstu kontrole, tako da ih i ne radimo, kaže načelnik saobraćajne policije Dragan Pešić.

Nevladine organizacije koje se bave mladima aktivno su uključenje u rešavanje problema nesreće na drumovima.

U poslednje vreme češće radimo edukaciju mladih baš na ovu temu, jer je problem veliki, tvrdi Marjan Cvetko Vić iz Udruženja Krovna organizacija mladih Srbije.

Mašinsko tehnička škola „15. Maj“ okupila je na panelu ljude iz javnog i kulturnog života grada kako bi skrenula pažnju javnosti na problem.

Od početka ove godine, u nišu je bilo 1247 saobraćajnih nezgoda, u kojima je stradalo 710 ljudi. Od tog broja 117 je teško povređeno, dok su 22 osobe poginule.