Cerjanska pećina izazov za turiste

CERJANSKA PECINA.mpg_snapshot_01.40_[2014.09.27_18.56.03]Na Svetski dan turizma turisti su mogli da uđu u Cerjansku pećinu. Za posetioce ova još uvek nedovoljno istražena destinacija pravi je izazov. Iako je neuređena, bogata je dvoranama i raznim pećinskim nakitom, pa kod mnogih budi znatiželju i privlači pažnju. U nju se ne može ući bilo kada, ali svaka organizovana tura privlači veliki broj onih koji su avanturističkog duha. A pored ulaska u Cerjansku pećinu za Nišlije je organizovana i poseta najzanimljivijim turističkim destinacijama u gradu.

Aleksandra Radosavljević željna je avanture. Kaže da je ulazak u Cerjansku pećinu za nju veliki izazov.

Iako sam do sada ulazila samo u osvetljene i uređene pećine ne bojim se i jedva čekam da uđem, kaže Aleksandra.

 

Početak turističke eksploatacije svi željno čekaju od trenutka kada su još sredinom sedamdesetih godina prošlog veka vršena prva istraživanja. Oni koji su više puta ulazili i istraživali Cerjansku pećinu tvrde da ona krije velike lepote. Do sada je istraženo nešto više od šest hiljada metara. Ipak, kraj joj se još uvek ne zna.

Cerjanska pećina ima veliki broj dvorana i ukrasa koji su veoma zanimljivi za turiste, kaže Vlasta Stanojević.

Iako pećina nije uređena i u potpunosti istražena, opština Pantelej željno očekuje trenutak da je otvori za posetioce. Pored obilaska Cerjanske pećine za one koji su avanturističkog duha, na Svetski dan turizma organizovan je i uspon na Sokolov kamen. A za ostale Nišlije organizovan je obilazak najzanimljivijih turističkih mesta u gradu i okolini – Narodnog muzeja, Ćele kule i muzeja Koncentracion logor na Crvenom Krstu. Ulaz je za sve zainteresovane građane bio besplatan.

[mom_video type=”youtube” id=”8FaFymmjV_Y”]

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com