Četiri bronze za Srbiju na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike

Četiri bronze za Srbiju na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike

Dušan Živanović, đak niške gimnazije “Svetozar Marković”, osvojio je bronzanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz informatike za srednjoškolce koja je odražana u Teheranu. Bronzu su u Srbiju doneili i njegovi drugovi iz tima, učenici beogradske Matematičke gimnazije Filip Vesović iz Čačka i Beograđani Vladimir Milenković i Momčilo Topalović .

Na najprestižnije takmičenje iz informatike naše gimnazijalce kao vođe tima predvodili su Marko Savić sa Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu i programer Demjan Grubić, obojica iz Društva matematičara Srbije.

Naši najbolji informatičari učestvovali su na takmičenju u Iranu zahvaljujući podršci Ministarstva prosvete i KPMG Beograd, koji je za sve članove tima obezbedio avionske karte, kotizacije i prateće troškove.

Ove godine su na olimpijadi učestvovali srednjoškolci iz 84 zemlje i to je bila najmasovnija informatička olimpijada do sada.

Ekipa iz Srbije učestvuje na ovom svetskom takmičenju od 1989. godine, kada je održana prva informatička olimpijada (kao Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i Srbija). Do sada je osvojila 3 zlatne medalje, 31 srebrnu i 33 bronzane.