TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Hronika Politika VESTI

ČETVRT VEKA OD NATO BOMBARDOVANJA MOSTA KOD GRDELICE

Na današnji dan, pre 25 godina, tokom trajanja NATO agresije na Srbiju, u Grdeličkoj klisuri je raketiran putnički voz 393, koji je saobraćao na relaciji Beograd – Niš – Ristovac.

Identifikovano je 15 ubijenih, više desetina je ranjeno, a ukupan broj poginulih nikada nije precizno utvrđen.

Kod spomenika pokraj železničkog mosta preko Južne Morave, održan je komemorativni skup, u prisustvu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića, gradonačelnika Gorana Cvetanovića, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i porodica stradalih.   

Na drugi dan Vaskrsa, velikog hrišćanskog praznika i 19 dan NATO agresije, Grdelička klisura je postala poprište nezapamćene tragedije, a spomenik pokraj železničkog mosta, na kojem su uklesane reči “Ne treba se bojati ljudi, već neljudskog u njima” služi kao večni podsetnik. 

Jedinstvenu poruku sa ovog skupa, koja se odnosi na izgradnju bolje i jače Srbije za buduće generacije, poslali su ministar Nikola Selaković i gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

Prema mišljenju ministra Selakovića agresija, koja je počela 24. marta 1999. godine traje do današnjeg dana.

Na komemorativnom skupu su porodice stradalih, predstavnici železnice, Srbijavoza, Ministarstava i grada Leskovca odali poštu žrtvama i položili vence i cveće. Ovom prilikom, vladika niški Arsenije služio je i moleban za žrtve. 

Na kraju skupa, sirena lokomotive označila je trenutak kada je pre tačno 25 godina počinjen veliki zločin.

Podsećanja radi, ekipa Televizije Leskovac je te 1999. godine prva stigla na mesto događaja, o čemu svedoče i jedinstveni snimci iz naše arhive. 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com