CISTERNE S VODOM U PRAVI ČAS: KRAVE I KONJI POČELI DA UMIRU OD ŽEĐI! (VIDEO)

CISTERNE S VODOM U PRAVI ČAS: KRAVE I KONJI POČELI DA UMIRU OD ŽEĐI! (VIDEO)

(Beta)Vojne cisterne od juče popodne ponovo dovoze vodu za krdo od 800 krava i 200 konja koje se nalazi na ispaši na Suvoj planini i koje je od nedelje bilo bez vode jer je jedini izvor Rakoš skoro potpuno presušio, a Vojsci Srbije je bio istekao jednomesečni ugovor o angažovanju cisterne, zbog čega su životinje počele da umiru od žeđi.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i opštine Gadžin Han najavili su prilikom današnjeg obilaska Rakoša da će pojilište dnevno puniti od šest do deset cisterni, kapaciteta po 3.500 litara, kao i da će narednih dana to činiti i cisterne privatnih prevoznika.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević je rekao da je ministarstvo uplatilo sredstva i da će cisterne prevoziti vodu sve dok bude potrebe, odnosno dok ne bude pala kiša.

„Ministarstvo ima konkurs za kopanje bunara gde će oni (stočari) aplicirati iduće godine kada se bude konkurs raspisao. To je ono trajnije rešenje”, izjavio je Bogićević, prenosi Beta.

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović je rekao da je sa predsednikom opštine Bela Palanka dogovorio da budžetom za 2022. godinu planiraju sredstva za izgradnju dodatnih bazena za napajanje stoke.

„Na taj način bi povećali kapacitet zahvata vode i produžili vreme napajanja stoke. Nije ni to rešenje konačno. Dogovarali smo kopanje arterijskih bunara i kada to budemo završili imaćemo trajno rešen problem”, istakao je Filipović.

Prema njegovim rečima, ovoga leta su uslovi bili ekstremni, mnogo gori u odnosu na ranije godine, tako da je opština Gadžin Han nakon nestanka vode na izvorištu proglasila vanrednu situaciju i omogućila dolazak cisterne Vojske Srbije na planinu. Filipović je kazao da zbog uskog puta, do Rakoša mogu da izađu samo manje cisterne, kapaciteta do 3.500 litara.

Stočari koji imaju krave i konje na ispaši kazali su da je voda stigla u zadnji čas jer je stoka počela da umire od žeđi.

Prema njihovim rečima, jedna krava je već uginula, a sigurno bi počela da umiru i telad kao najslabije životinje na ispaši.

Stočari su podsetili da na Rakošu nije bilo dovoljno vode više od mesec dana, ali je situacija bila koliko toliko podnošljiva sve dok je cisterna Vojske Srbije dovozila vodu, kao i kamion sa cisternom koji su oni sami plaćali.

Nakon što se vojska povukla sa planine, kazali su, dogodilo se i da se kamion pokvari tako da je krdo dva dana bilo bez kapi vode.

Informacija da veliki broj konja i krava na Suvoj planini mori žeđ uznemirila je građane i brojni pojedinci i udruženja ponudili su donacije kako bi se voda obezbedila, ali se kao nepremostiva prepreka javilo pronalaženje cisterne, pošto su sva javna preduzeća u tom delu zemlje rekla da nemaju ispravne cisterne.

Predsednik opštine Gadžin Han Milisav Filipović rekao je za agenciju Beta da tamošnja Direkcija ima cisternu kojom bi voda mogla da se prevozi, ali da ne može da je koristi jer nije registrovana.

Filipović je rekao da je cisterna ispravna, ali da ne može da prođe tehnički pregled zbog primene novog zakona.

Zbog velike suše pošto je kiša poslednji put pala pre skoro dva meseca, problem sa vodosnabdevanjem imaju i pojedina sela na području opštine Gadžin Han, među njima i Mali Krčimir čiji meštani imaju na ispaši na Suvoj planini skoro polovinu ukupnog broja konja i krava.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com