Lista “Crno na bijelo”, koja je viđena kao „jezičak na vagi“ za formiranje nove crnogorske vlade, odlučila je da sa druge dve opozicione liste, Za budućnost Crne Gore i “Mir je naša nacija”, bude deo nove većine.

“Očekivali smo da budemo tas na vagi i da ćemo mi biti ti koji će udariti ključni pečat promenama koje su neophodne. Srećni smo zbog toga. Ovo je istorijski dan, jer smo mirno, olovkom, smeniil režim i sada treba da zasučemo rukave, da živimo u uređenoj evropskoj, modernoj, građanskoj i ekološkoj Crnoj Gori”, rekao je Tanjugu Mileta Radovanić, generalni sekretar pokreta URA, koji je okosnica platforme “Crno na bijelo”.

On je, posle razgovora lidera koalicija „Za budućnost Crne Gore“, „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“, Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića, naveo da je tokom kampanje DPS targetirala “Crno na bijelo”, jer su, kaže, u toj stranci znali da koncept za koji se pokret zalaže, pre svega princip ekspertske vlade, dobija sve veću podršku građana.

Radovanić je naveo da su izjave čelnih ljudi sve tri opozicione liste sinoć bile na istom “fonu”, posebno po pitanu formiranja ekspertske vlade, jer samo ona može Crnu Goru da izvede iz teške situacije.

“Razgovori će teći u tom smeru i važno je da na postulatima vladavine prava, beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije, ekonomske reforme i zaštite životne sredine, bude formirana buduća vlast, koja mora imati evropsku agendu, ne sme da menja spoljnopolitičke ciljeve i radi na razvoju Crne Gore”, rekao je Radovanić.

Naglašava da je ovo istorijski dan za Crnu Goru, jedinu državu koja nikada u istoriji nije smenila vlast na izborima.

“Ovi izbori nemaju epitet slobodnih, održani su u doba korone, pod neobičnim uslovima, ali docekali smo momenat da posle 30 godina imamo demokratsku smenu vlasti. Olovkom smo smenili diktatorski režim i građani su pokazali da žele promene. Moramo ispoštovati volju građana”, zaključio je Radovanić.

Kako su saopštili lideri tri koalicije, oni su veoma brzo usaglasili nekoliko principa na kojima će počivati buduća vlast.