CRNA GORA: DOGOVORENA NOVA VLADA, MANDATAR LEKIĆ

CRNA GORA: DOGOVORENA NOVA VLADA, MANDATAR LEKIĆ

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić izjavo je danas, nakon sastanka stranaka stare parlamentarne većine, da je postignut dogovor da mandatar za sastav nove vlade bude lider DEMOS-a Miodrag Lekić.

Mandić je rekao da će do ponoći predsednik Crne Gore Milo Ðukanović biti obavešten da je Lekić mandatar, prenose Vijesti.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević ocenio je da je DF danas pokazao “zašto je najjači i najozbiljniji subjekt parlamentarne većine od 30. avgusta”, dodaje CDM.

“Konstruktivnošću i strpljivošću dao je najveci doprinos da dođe do dogovora. Predstavnici svih partija koji su činili većinu 30. avgusta podržali su Lekića za mandatara. Šaljemo i poruku predsedniku države Milu Ðukanoviću i očekujemo da do kraja dana dobije status mandatara. Imamo 41 potpis”, rekao je Kneževic.

On je istakao da su pregovori bili složeni, ali je ocenio da je zadovoljena izborna volja građana.

Danas ističe rok do koga bi predsednik Ðukanović trebalo da predloži mandatara za sastav vlade.

Sastanak stare parlamentarne većine je počeo oko 11 sati, a nakon skoro sat i po vremena pregovora data je pauza, kako bi predstavnici Građanskog pokreta URA razmotrili ponudu za dogovor stare većine.

Sastanak, osmi po redu, sazvao je Mandić.

Lekić:Velika cast, nadam se vladi konsenzusa i dogovora

Lider Demosa Miodrag Lekić izjavio je danas, nakon što je objavljeno da je stara parlamentarna većina dogovorila da on bude predložen za mandatara, da se nada da će buduća vlada funkcionisati na osnovu konsenzusa i dogovora.

Lekić je rekao da se sada otvara perspektiva da se vlada konstituiše na bazi pobede iz 2020. godine, prenosi RTCG.

On je ocenio da je postignuti dogovor “demant da stara većina nije spremna da konstituiše vlast”.

Istakao je da nikad nije sebe predlagao i da je bio spreman da glasa i za drugog kandidata.

“Ovo je velika cast”, rekao je Lekić.

Na pitanje da li sumnja da će mu predsednik Crne Gore Milo Ðukanović dati mandat, Lekić je odgovorio da se radi o elementarnim pojmovima demokratije i da ne očekuje da predsednik osporava bazične principe demokratije.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić izjavio je ranije danas, nakon sastanka stranaka pobednica izbora u avgustu 2020, da je postignut dogovor da mandatar za sastav nove vlade bude lider DEMOS-a Miodrag Lekić.

Danas ističe ustavni rok do koga predsednik Crne Gore Milo Ðukanović treba da predloži mandatara za sastav nove vlade.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com