CRVENI KRST NIŠ SLAVI 144. ROĐENDAN (VIDEO)

CRVENI KRST NIŠ SLAVI 144. ROĐENDAN (VIDEO)

Svečanom sednicom Upravnog odbora, Crveni krst Niš obeležio je 144 godine od osnivanja. Ova humantirana organizacija koja je preteča mnogim institucijama u Nišu za svoje zasluge dobila je mnogbrojne nagrade i prizanja a najveće poslednjih godina su Nagrada 11. januar, 1995. i 2008 godine, kao i Zahvalnicu Grada Niša 2019. godine za nagažovanje u evakuaciji stanovnika sela Jasenovik.

Ipak, poslednje dve godine su najteže zbog epidemije, kaže sekretarka Crvenog krsta Sanja Stojanović, ističući da bez aktivnih volontera kojih u ovom trenutku ima više od 250, organiazcija ne bi ni postojala.

Oni su u raznim akcijama pomagali ugroženom stanovništvu, a pakete pomoći je samo u protekloj godini dobilo 5.000 porodica, dok je preko Narodne kuhinje podeljeno 180.000 obroka. A sve je počelo pre 144 godine kada je 19. januara 1878 .godine, osam dana po oslobođenju niša od turaka, Crveni krst u Nišu osnovan na inicijativu doktora Vladana Đorđevića. Prvi zadatak bio je da osposobi bolnicu, u čemu su pomagali prvi volonteri ove organizacije.

Koliko su pomogli ugroženima svedoče mnogobrojne nagrade, ali I najmlađi volonter niškog Crvenog krsta koji ima osam godina. Jedan od najastarijih je lekar, odavno u penziji.

Podsetimo, jedna od mnogobrojnih akcija koju Crveni krst sprovodi jeste dobrovoljno davalaštvo krvi, a sledeća je, 25. januara u njihovim prostorijama.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com