TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

COVID19 Današnje vesti VESTI Zdravstvo

DA LI ĆE VAKCINACIJA PROTIV KOVIDA BITI OBAVEZNA? (VIDEO)

Presuda Evropskog suda za ljudska prava povodom obavezne vakcinacije dece u Češkoj (ne protiv kovida-19, već protiv drugih zaraznih bolesti), mogla bi da uvede presedan i u odlukama pojedinih država o eventualno obaveznoj vakcinaciji protiv korona virusa.

Naime, Evropski sud za ljudska prava kome su se obratili roditelji i deca iz Češke koja nisu primljena u vrtiće zbog nevakcinisanja, ocenio je da je obavezna vakcinacija “neophodna u demokratskom društvu”.

Evropski sud za ljudska prava ocenjuje da obavezna vakcinacija dece u Češkoj protiv devet bolesti – kao što su difterija, tetanus, dečija paraliza i druge – zadire u pravo na privatnost, ali ne predstavlja kršenje člana 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima kad je reč o “pravu na poštovanje privatnog života”.

“Politika vakcinacije sledi legitimne ciljeve zaštite zdravlja, kao i prava drugih jer štiti i one koji prime vakcine i one koji ne mogu da budu vakcinisani iz medicinskih razloga”, ističe sud i dodaje da osobe koje ne mogu da prime vakcinu, onda “zavise od kolektivnog imuniteta da bi se zaštitile od teških zaraznih bolesti”.

Češka “zato ima veliku slobodu procene u tom kontekstu”, navodi sud i ističe da “interesi dece moraju imati prednost u svim odlukama koje se na njih odnose”. Ovo je prva presuda ovog suda koja se odnosi na obaveznu vakcinaciju dece.

Šta ova presuda znači u aktuelnoj pandemiji korone?

Ova presuda ne znači da će države u Evropi prisljavati ljude da se vakcinišu protiv kovida 19, ali advokati tumače da “ova presuda povećava mogućnost obavezne vakcinacije u uslovima trenutne epidemije kovida 19”.

Jedan italijanski stručnjak  takođe ukazuje da odluka suda konstatuje “generalni konsenzus o pozitivnim efektima vakcinacije koja se ne dovodi u pitanje zbog neizbežnih neželjenih efekata jer postoji striktna naučna kontrola”.

Sud, kako dodaje, podržava “princip socijalne solidarnosti koji može opravdati nametanje vakcinacije svima, čak i onima koji se osećaju manje ugroženim bolešću, kada je reč o zaštiti najugroženijih osoba”.

LONČAR: STRUČNA KOMISIJA O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI MEDICINARA

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da bi republička stručna komisija trebalo da donese odluku o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika protiv virusa korona i ponovio da je saglasan sa tim predlogom. Lončar je za TV Pink rekao da “nema logike” da lekar ili medicinska sestra kažu da su dobili koronu, jer mogu da se vakcinišu. Kaže da je širom Srbije otvoreno više od 170 punktova za vakcinaciju bez zakazivanja, kako bi do kraja aprila protiv virusa korona bilo vakcinisano još 500.000 građana.

BRNABIĆ: NEMA POTREBE RAZMIŠLAJTI O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI

U Srbiji je do sada vakcinisano skoro 30 odsto punoletnih građana, vakcinacija ide dobro i za sada nema potreba da se razmišlja o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida-19 u Srbiji, kaže premijerka Ana Brnabić.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com