DA LI JE ISPLATIVIJE KUPITI ILI PRAVITI ZIMNICU? (VIDEO)

DA LI JE ISPLATIVIJE KUPITI ILI PRAVITI ZIMNICU? (VIDEO)

Ove jeseni domaćice su u velikoj dilemi: da li da kupe ili spremaju zimnicu? Kada se uporede cene gotovih proizvoda i sirovine potrebne za ajvar, turšiju, kupus, paradajz u flašama, džem ili slatko teško je reći šta je isplativije. Većina Nišlija koji vole domaću hranu prave zimnicu ali, kako kažu, ove godine, zbog visokih cena namirnica, u manjim količinama.

Krastavac, paradajz, paprika, patlidžan, karfiol, šargarepa, samo su deo asortimana na pijačnim tezgama u Nišu. Ponuda je bogata, a cene visoke za ovo doba godine.

Pravi domaćini i domaćice će ipak praviti zimnicu, ali u manjim količinama. Modernije će ipak kupiti zimnicu u marketima, a neke i naručiti da im neko, po još višim cenama napravi.

Tegla najjeftinijeg ajvara od pola kiligrama se u marketima mođe kupiti za oko 350 dinara. Kilogram bolje ajvarke na pijaci košta 120 dinara. Od 10 kg crvene kraljjice juga dobija se oko pet kiliograma domaćeg ajvara. Računica, bez rada, energije, ulja, soli i sirća, kaže da je za jednu teglicu ajvara potrebno nešto manje od 300 dinara.

Matematika pokazuje da je četvoročlanoj porodici za spremanje zimnice potrebno između 15.000 i 20.000 dinara. To podrazumeva turšiju, ajvar, kuvani paradajz, cveklu, mešanu salatu, kisele krastavce, pečenu papriku, kiseli kupus, ali i džem i slatko. U poređenju s prošlom, pripremanje zimnice ove godine je za deset do 20 odsto skuplje.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com