Ministar Ivica Dačić najavio je da će pokrenuti inicijativu kod premijera za rešavanje diplomatskog statusa srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

„To pitanje mora da se reši, ovako ili onako. Ja imam posebnu odgovornost, jer smo Sergej Šojgu i ja oformili taj centar”, rekao je Dačić za „Politiku“.

On kaže da je Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Srpsko-ruskog humanitarnog centra „na čekanju“ još od avgusta 2014. godine.

„Zapadne zemlje imaju primedbe, iako su oni to isto, a i više od toga, dobili sporazumima sa Srbijom“, rekao je Dačić.

Šef diplomatije je podsetio da je bivši predsednik Boris Tadić sa tadašnjom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs 2006. godine potpisao Sporazum o zaštiti statusa i pristupu korišćenja infrastrukture u Srbiji u kom se kaže da će status osoblja SAD (oružane snage i civilno osoblje Ministarstva odbrane) biti ekvivalentan statusu administrativnog i tehničkog osoblja ambasade SAD.

U sporazumu između članica NATO i ostalih država učesinica Partnerstva za mir, potvrđenog u Skupštini Srbije 2015. godine. takođe su slične formulacije, kaže Dačić, dok Vojna kancelarija NATO suštinski ima diplomatski imunitet.

„Šta je onda problems a centrom u Nišu, koji čak nije ni vojni nego civlini i humanitarni i to zajednički srpsko-ruski? U predlogu sporazuma stoji gotovo ista formulacija“, rekao je on i upitao da li je problem što je Rusija u pitanju.

Dačić ukazuje na to da ovo već treću godinu izaziva smetnje u funkcionisanju centra u Nišu budući da Rusija ne izdvaja sredstva koja je namenila jer nije rešen status.

„Ovo pitanje se mora rešiti ili centar ugasiti. Srbija mora da gleda svoj interes. Ako već ima bilateralne sporazume sa drugim zemljama, onda treba da ima sa Rusijom“, zaključio je Dačić.

Čanak: Zatvoriti Srpsko-ruski centar u Nišu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak založio se danas za zatvaranje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu i ponovo zatražio od vlasti u Srbiji da javnosti saopšte o kakvoj je ustanovi zapravo reč.

Izvor: Beta

„Ukidanje ruskog tzv. Humanitarnog centa u Nišu nije samo pitanje ispravnog razumevanja međunarodnih i regionalnih okolnosti, već i očuvanja mira i stabilnosti u Srbiji. Takođe, pozivamo predstavnike vlasti da javnosti daju precizne odgovore o pravoj funkciji i ulozi ove misteriozne ustanove“, naveo je Čanak u saopštenju.

On je podsetio da su se do sada mogle čuti razne analize i interpretacije: od toga da je reč o obaveštajnom centru druge države na teritoriji Srbije, do toga da je reč o kamufliranoj ruskoj vojnoj bazi.