Nezaposlena lica i poslodavaci sa područja Grada Niša dobili su podsticajna sredstva preko programa sticanja praktičnih znanja, stručne prakse i pripravnika, a koje ove godine u okviru aktivnih mera zapošljavanja sprovode Nacionalna služba za zapošljavanje i Grad Niš.

Ovo je samo jedan od konkursa odnosno načina da se smanji nezaposlenost u Nišu, a u 2020. godini raspisano je ukupno šest javnih konkursa, među kojima i javni radovi za osobe sa invaliditetom, dodela subvencija za novootvorena radna mesta za teže zapošljava lica i subvencija za samozapošljavanje.

Ove godine donetim odlukama za program sticanja praktičnih znanja, program stručne prakse i program pripravnika obuhvaćeno je 55 poslodavaca i biće uključeno 55 nezaposlenih osoba s teritorije Grada Niša.

Odluke za program subvencija za novootvorena radna mesta za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih i program javni radovi za OSI, biće donete do kraja meseca a odluka za program subvencija za samozapošljavanje u jula.

Grad Niš je za potrebe sprovođenja aktivnih mera zapošljavanja u ovoj godini izdvojio 33.5 miliona, dok je Nacionalna služba za zapošljavanje izdvojila 27,5 miliona dinara.

Trenutno su u toku Javni radovi kojima su obuhvaćena 43 lica i za koje je Grad, kroz tehničku podršku NSZ, izdvojio 6,5 miliona dinara.

*Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.