ĐACI MLEKARSKE ŠKOLE U PIROTU OD PRVOG DANA UČE DA PRAVE KAČKAVALJ (VIDEO)
Svakoga dana u radionici Mlekarske škole “Dr Obren Pejić” u Pirotu preradi se oko pet hiljada litara mleka. Osim majstora, u rad su od prvog dana školovanja uključeni i đaci.
Najpoznatiji proizvod škole je pirotski kačkavalj koji je od 2017. godine zaštićen oznakom imena geografskog porekla.
Ručna izrada i parenje na čak 70 stepeni – to je ono što pirotski kačkavalj izdvaja od ostalih na tržištu. Prave ga vrhunski majstori u Mlekarskoj školi “Dr Obren Pejić” koji svoja znanja od prvog dana prenose na đake ove škole.
Pirotski kačkavalj su stvorili Stara planina i hiljade ovaca koje su provodile mesece na bogatim travnatim pašnjacima, kao i izobilje stočne hrane i kvalitetnog mleka. Danas je ovaj proizvod pravi brend, proizvod tradicionalnog i kvaliteta i ukusa.
Da pirotski kačkavalj ne ostavlja nikog ravnodušnim pokazuje iz godine u godinu i Sajam sira i kačkavalja. On je ovog septembra okupio dvadesetak izlagača.
***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Pirota. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.