Dan Evrope u "Balkanskoj ulici evropskih vrednosti" u Nišu

Dan Evrope u "Balkanskoj ulici evropskih vrednosti" u Nišu

cds-record-1275108-hoch-20071215_721-niceDan Evrope obeležen je i u Nišu u “Balkanskoj ulici evropskih vrednosti”, gde je pre svega promovisana solidarnost među mladima. Ova manifestacija se po drugi put organizuje u Nišu, a program je bio otvoren za sve zainteresovane.
Balkanska ulica u Nišu postala je na jedan dan deo Evropske unije. Na brojnim štandovima organizacija civilnog društva Nišlije su mogle da se informišu o samoj uniji i evropskim integracijama. Predstavnici Evropske unije kažu da su Srbiji reforme neophodne.

Kroz taj period nije uvek lako proći, ali će to otvoriti mnoge šanse, posebno za mlade ljude, istakao je, između ostalog i Ramunas Janusakas, predsstavnik delegacija Evropske Unije u Srbiji.

Gradski većnik Milan Pešić kaže da su u Strategiju za mlade uključene inicijative koje će pomoći poboljšanju standarda, prvenstveno zapošljavanje mladih. Prema njegovim rečima, Grad Niš godišnje za mlade izdvaja oko 60 miliona dinara.

Priprema se konkurs za projekat “Prva šansa” i radimo na formiranju “Fonda za mlade talente”, kaže pešić.

balkanska euOsim Grada Niša, organizatori ovog zanimljivog načina obeležavanja Dana Evrope su EU Info kutak, Inicijativa mladih Niš, Media i reform centar, Mladi ambasadori i druge nevladine organizacije.
Dan Evrope obeležava se u znak sećanja na Šumanovu deklaraciju iz 1950. godine koja je bila temelj za stvaranje današnje Evropske unije. Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman verovao je da će „organizovana i vitalna Evropa dati doprinos civilizaciji u očuvanju miroljubivih odnosa“, zbog čega je predložio stavljanje pod zajedničku kontrolu Nemačke i Francuske proizvodnju uglja i čelika, koji su bili baza vojne industrije.