субота, јул 20

DAN KOPNENE VOJSKE U SPOMEN NA KOLUBARSKU BITKU

0
33

U komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije danas su svečano obeleženi Dan vida Kopnene vojske i Dan roda pešadije, u spomen na 16. novembar 1914. godine, kada je počela Kolubarska bitka.

Povodom praznika, uručene su zaslužene nagrade najboljim pojedincima i jedinicama u Kopnenoj vojsci, sumirani su rezultati rada u godini za nama i položeni venci i cveće na spomen-obeležja posvećena učesnicima oslobodilačkih i odbrambenih ratova Srbije.

U osvrtu na postignute rezultate istaknuto je da pripadnici Kopnene vojske časno, odgovorno i profesionalno realizuju sve postavljene zadatke,  pre svega duž administrativne linije sa Kosovom i Metohijom i u mirovnim operacijama, čime potvrđuju da su jedan od najvažnijih faktora za očuvanje mira i bezbednosti Republike Srbije.

U spomen na Kolubarsku bitku, jednu od najvećih pobeda srpske vojske u istoriji, svoj praznik obeležava i Centar za obuku kopnene vojske. Tim povodom je, u kasarni „General Pavle Jurišić Šturm“ u Požarevcu održana vojna svečanost na kojoj su istaknuti ključni rezultati rada jedinice, uz podsećanje da je Centar uspešnom realizacijom stručno-specijalističke obuke dao pun doprinos ukupnoj obučenosti pripadnika Vojske Srbije.

Leave a reply