„Dan Merošinske tradicije“: Priprema potpečeniki, molitva za uspešan početak nove školske godine, izvorne pesme i igre

Redakcija
2 Min Read

Udruženje za očuvanje tradicije, narodnih običaja i rukotvorina „Višnja“ iz Merošine, uz podršku Opštine Merošina, po drugi put organizuje manifestaciju „Dan merošinske tradicije“, povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Merošina, čuvari tradicije
Merošina, čuvari tradicije

Događaj će biti održan u ponedeljak, 15. septembra  u porti crkve Svetog Romana u Merošini sa početkom u 16 časova. Manifestacija ima za cilj očuvanje i promociju lokalnih narodnih običaja, rukotvorina i tradicije Dobriča, i okuplja decu, roditelje i sve ljubitelje kulturnog nasleđa merošinskog kraja.

Pokazna radionica pripreme slanog starinskog jela potpečenke počinje u 12 časova. Ovo tradicionalno jelo se sprema pod vršnikom, gde se razliva najmanje 10 do 15 slojeva testa, masti i sira.

Program od 16 časova počinje molitvom za uspešan početak nove školske godine, nakon čega sledi svečano otvaranje i bogat kulturno-umetnički program. U okviru programa nastupiće folklorna sekcija Narodne biblioteke Merošina, pevačke grupe i recitatori, koji će publici predstaviti izvorne narodne pesme i igre. Poseban segment događaja posvećen je proglašenju pobednika konkursa na temu „Detinjstvo nekad i sad“, koji je trajao do 10. septembra. Na konkurs su stizali likovni, literarni i video radovi građana/ki iz cele Srbije, sa temom detinjstva i očuvanja kulturnog nasleđa.

Jedan od najupečatljivijih segmenata programa biće svečani defile dece uzrasta do 10 godina, pod nazivom Najmlađi čuvari tradicije. Tom prilikom, najistaknutiji učesnici biće nagrađeni u kategorijama najmlađi čuvar tradicije i najlepša narodna nošnja.

U nastavku programa svi posetioci će imati priliku da probaju nekad omiljeno, danas gotovo zaboravljeno slatko jelo – rečelj, pripremljeno od pečenke i paradajza u slatkom vinu. Pored toga, gosti će uživati u bogatoj ponudi tradicionalne kuhinje ovog područja.

Share This Article