Dan oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu

still1014_00001Dva dana nakon što je obeležio Dan oslobođenja u Velikom, Prvom svetskom ratu, u Nišu je polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima na Trgu kralja Milana i Spomen kompleksu Bubanj, obeležena i godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Niš je oslobođen na današnji dan 1944. u popodnevnim satima kada je 22. divizija Narodnooslobodilačkog pokreta, napadajući nemačke trupe sa juga, doprla do centra grada.

Vence su položile delegacije grada Niša, Vojske Srbije, Policijske uprave u Nišu, Nišavskog upravnog okruga, Saveza boraca i udruženja i organizacija koje neguju tardicije oslobodilačkih ratova.

Mi na ovaj način ne odajemo samo počast ljudima koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu i žrtvama koje su pale za oslobođenje Niša, nego i svim žrtvama koje su stradale tokom tog rata. Pokazujemo i da smo uvek bili na pravoj strani, na strani civilizacijskih i svetskih vrednosti, kaže zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur.

Niš je platio veliku cenu za slobodu, o čemu svedoče logor na Crvenom krstu i stratište na Bubnju gde su takođe položeni venci i odata pošta onim građanima koji su dali živote za oslobođenje Niša.