Danas je Sveti Nikola

SVETI NIKOLA ZA 18h.mpg_snapshot_00.05_[2014.12.22_11.17.27]Danas je Sveti Nikola, čudotvorac, zaštitinik pomoraca i siromašnih, jedan je od najvoljenijih hrišćanskih svetaca. Više od 600 srpskih crkava nosi njegovo ime, a kaže se da polovina Srba slavi ovog sveca, dok druga polovina ide u goste.

Objašnjnje je jednostavno: Sveti Nikola pada u vreme posta, a za posan ručak se u kući uvek imalo, kažu etnolozi. Brašno za hleb, te kupus i krompir za ručak, kao i rakija, bili su dovoljni da ugostite komšije, prijatelje i rodbinu.

Obeležavanje najveće srpske slave, svetog Nikole, mnoge Nišlije započele su u crkvi posvećenoj ovom svetitelju. Liturgiji je prisustvovalo nekoliko stotina vernika, a oni koji slave, sekli su slavski kolač.

Ljubiša Janković slavi svetog Nikolu, kako kaže, otkad zna za sebe. U njegovoj porodičnoj kući u Čairu slavi se i po tri dana, a mir i blagostanje u kući najveća su želja.

Kod Srba Svetog Nikolu svi slave: ili kao domaćini, ili kao gosti.

Poslednjih godina poteglo se pitanje da neki slave zbog pomodarstva. Na takvo mišljenje podstakli su možda i načini obeležavanja – tako ćete naići na proslavu u restoranima, iz glasnu muziku, iako obeležavanje slave podrazumeva skromnost i mir.

Prema nekim procenama, u Srbiji slavsku trpezu 19. decembra priplema oko milion stanovnika. U novije vreme, zahvaljujući reklamama i potrošačkom društvu, Sveti Nikola najpoznatiji je kao Deda Mraz (Santa Klaus, skraćeno od Santa Nikolaus – Sveti Nikola).